1 milyon 228 bin metrekarelik alanda kurulacak merkezde, yaklaşık 150 tıbbi ve aromatik bitki türü yetiştirilerek dünya pazarlarına sunulacak.
Planlaması Tamamlandı, Parsel Ön Tahsisleri Başladı
T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından tüzel kişilik kazandırılan Kınık TDİOSB’nin planlama süreci başarıyla tamamlandı. Proje, artık parsel ön tahsis aşamasına gelmiş durumda. Bölgede 4 yıldır sürdürülen detaylı çalışmaların ardından, yatırımcılar için başvuru süreci başlatıldı.
Sektörün Güçlü Aktörleri El Ele Verdi
İzmir Valiliği YİKOB, İzmir Ticaret Odası (İZTO), Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO), Ege İhracatçı Birlikleri (EİB), İzmir Ticaret Borsası (İTB), Bergama Ticaret Odası ve Kınık Belediyesi’nin iş birliğiyle yürütülen proje, tarımsal üretime yüksek katma değer kazandırmayı hedefliyor. Üretimin ihracata yönlendirilmesi ve bölgesel kalkınmanın desteklenmesi projenin temel hedefleri arasında yer alıyor.
Sera ve Sanayi Parselleri İçin Metrekare Fiyatları Belli Oldu
Kınık TDİOSB’de toplamda 41 sanayi parseli ve 56 sera parseli yer alacak. Sanayi alanı için ayrılan 322 bin 795 metrekarelik alanda, drog, uçucu yağ ve benzeri bitkisel ürünlerin işleneceği tesisler kurulacak. 583 bin 295 metrekarelik sera alanında ise modern, teknolojik seralarda üretim yapılacak. Sanayi parsellerinin ön tahsis bedeli 1.750 TL/m², sera parsellerininki ise 1.250 TL/m² olarak belirlendi.
Türkiye’nin Bitkisel Zenginliği Dünya ile Buluşacak
İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, Kınık TDİOSB’nin parsel ön tahsis aşamasına gelmesinden büyük memnuniyet duyduklarını belirterek, “Türkiye, endemik bitkiler açısından zengin bir ülke. Bu zenginliği değerlendirmek ve dünya pazarlarına açılmak en önemli hedefimiz” dedi.
İzmir, Tıbbi ve Aromatik Bitkilerde Öncü Konuma Yükseliyor
Kınık TDİOSB Yönetim Kurulu Başkanı Enver Olgunsoy ise, “Proje sayesinde ülkemizin tohum, fide, tıbbi ve aromatik bitki ihtiyacını karşılayacak kapsamlı bir yatırım ortamı oluşturuyoruz. Tüm ülkeden ve yurt dışından getirilecek bitkilerle, uçucu ve sabit yağlar gibi çeşitli tıbbi ürünler üretmeyi planlıyoruz” ifadelerini kullandı. Olgunsoy, İzmir’i bu alanda dünyaca tanınan bir merkez haline getirmeyi amaçladıklarını da vurguladı.
Yönetmelik Yayınlandı, Hazırlıklar Dört Yılda Tamamlandı
Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgeleri Yönetmeliği, 2017 yılında Resmi Gazete’de yayımlandıktan sonra İzmir’de çeşitli bölgelerde OSB çalışmaları başlatıldı. Dikili, Bergama ve Bayındır ile birlikte Kınık’ta da tıbbi aromatik bitkilere özel bir OSB kurulması yönünde adımlar atıldı. 2020 yılında yapılan resmi toplantılarla Kınık TDİOSB’nin yeri kesinleşti. Bugün ise 4 yıl süren titiz bir hazırlık sürecinin ardından parsel tahsisine geçilmiş durumda.