Türkiye’de geçtiğimiz yıl boyunca 5 milyon ton ambalaj kağıdı üretildi. Bu 5 milyon tonluk üretimin tamamı geri dönüştürülmüş materyallerden sağlandı. Ambalaj kağıdının geri dönüşümlü malzemelerden üretilmesi sayesinde 80 milyon ağacın kesilmesi engellenmiş oldu.
Çevre bilinci ve sürdürülebilirlik kavramlarının güçlenmesiyle birlikte kağıt endüstrisinde de önemli dönüşümler yaşanıyor. Özellikle geri dönüşümlü kağıt kullanımı sayesinde her yıl milyonlarca ağacın kesilmesi önlenebiliyor.
AGED Başkanı Mahmut Ciğer, kağıt üretiminde geri dönüşümün sürdürülebilirlik için büyük önem taşıdığını vurguladı. Ciğer, “Geri dönüşümden üretilen kağıtlar ile yılda 80 milyon ağacın kesilmesi engelleniyor.” şeklinde ifade etti.
Ambalaj Sektörü, Geri Dönüşümü Benimsiyor
Konuyla alakalı düşüncelerini aktaran Ciğer, şu ifadeleri kullandı: “Türkiye’de son 1 yılda 5 milyon ton ambalaj kağıt üretimi yapıldı. Bu 5 milyon ton ambalaj kağıdın üretiminin tamamı geri dönüşüm ile yapıldı. 5 milyon tonluk ambalaj kağıdın geri dönüşümden üretiliyor olması ile 80 milyon ağacın kesilmesinin önüne geçildi.”
Mahmut Ciğer, Türkiye’de yüzde 100 selüloz ile üretilen kağıtlar dışında üretimin olduğunu söyledi ve ekledi: “Türkiye’de ambalaj kağıdı tüketimi yıllık 2 milyon 850 bin ton. Bu yıl itibariyle üretimimiz ise 5 milyon tona ulaştı. Sektör olarak fazladan ürettiğimiz ambalaj kağıtlarını ihracata ayırıyoruz. Şuanda özel sektörümüz çok büyük kapasiteler ile üretim yapıyor. Ambalaj kağıdı, oluklu mukavva tipi kağıtlarda üretim fazlamız var. Yüzde 100 selüloz ile üretilen kağıtları yurt dışından ithal ediyoruz. Selüloz kaynağımız Türkiye’de yetersiz. Var olan selüloz kaynağımız kısıtlı olduğu için farklı sektörlerde değerlendiriliyor. Şuana kadar selüloz üretimi için müteşebbis ülkemizde çıkmamıştır.“