Kaynak Sektörü, 2024 Yılı Beklentilerini Karşılayamıyor

Geçen yıl sektörel beklentileri aşan kaynak makine ve ekipmanları ile sarf malzemeleri, sanayinin pek çok alanında kullanılarak önemli bir başarıya imza attı.

Toplamda 120 milyon euro ihracat gerçekleştirildi. İhracatın yüzde 85 gibi büyük bir bölümünü sarf malzemeleri oluştururken, kaynak makine ve ekipmanları ise 100 milyon euro ciroya ulaşarak dikkat çekti.

Vega Makina Genel Müdürü Serdar Selim Zengin, Türkiye’nin kaynak makineleri sektörünün her yıl ortalamanın en az iki katı büyüme kaydettiğini belirtti. Zengin, 2023 ve 2024 yılları için sektörel değerlendirmelerde bulundu.

Serdar Selim Zengin, 2023 yılının ilk çeyreğinde kaynak makineleri ve ekipmanları pazarının, geçen yılın son çeyreği gibi durgun bir başlangıç yaptığına işaret etti. Zengin, şu açıklamalarda bulundu:

“Kaynak makineleri çoğunlukla yatırım aracı olarak değerlendirildiğinden sektörün büyümesi, tamamıyla yatırımlara bağlı olarak değişkenlik gösteriyor. Nitekim geride bıraktığımız yıl yüksek enflasyon ve faizlerin yanı sıra finansmana ulaşımda yaşanan sorunlar, gerek kamu gerekse özel sektör yatırımlarının son derece kısıtlı olmasına sebep oldu. Nitekim Akkuyu Nükleer Güç Santrali gibi mega projelerde dahi yavaşlamaya gidilmesi, sektörün büyüme performansını olumsuz etkileyecektir. Mevcut seyrin aynı şekilde yılın geri kalanında da devam edeceğini öngörüyoruz. Bunun yanı sıra yüksek enflasyonla mücadele bağlamında uygulanan sıkı para politikaları da iç pazarda ciddi anlamda talep daralmasına sebep oldu. 2024 yılını sektör için çok hareketli ve büyümeye meyilli olmadığını, 2023 yılında yakaladığımız seviyeleri muhafaza edebilme gayreti içerisinde geçireceğimiz bir yıl olarak görüyoruz.”

Bu Yazıyı paylaş
Shareable URL
Önceki yazı

Avrupa Takım Tezgâhları İmalatçıları Birliği Üyeleri Finlandiya’da buluştu

Sonraki Yazı

Makine Sektörü Yurt Dışında Temsil Edildi

Diğer yazılar