Makine Endüstrisinde İhracat Kaybı

Rusya pazarında bu yılın ilk altı ayında ihracat düşüşü yaşayan Türk makine sektörü, yılın ikinci yarısından da umutlu değil. İhracat kaybının başlıca sebebi, Batılı ülkelerin Rusya’ya yönelik uygulamış olduğu ekonomik yaptırımlar.

Son olarak Amerika Birleşik Devletleri’nin, Rusya ile ticaret yapan şirketleri kara listeye alması da durumu zorlaştırdı. Makine İmalatçıları Birliği (MİB) Başkanı Emre Gencer, ABD’nin Specially Designated Nationals (SDN) listesine Türk makine sektöründen 19 firmanın eklendiğini belirtti.

Gencer, Rusya’nın Türkiye makine sektörü için en büyük ikinci pazar olduğunu ve bu yılın ilk yarısında Rusya’ya yapılan ihracatın yüzde 18 oranında düştüğünü belirtti. Gencer, yılın ikinci yarısında da benzer bir düşüş öngördüklerini ifade etti. Batılı ülkelerin Rusya’ya uyguladığı ticari yaptırımların giderek sertleştiğini ve bu durumun ihracat kaybının temel sebebi olduğunu vurgulayan Gencer, özellikle Amerika Birleşik Devletleri’nin, Rusya ile iş yapan firmalar ve bankalara yönelik artan baskıları sonucunda birçok firmanın Rusya ile ticaret yapamaz hale geldiğini söyledi.

Makine İmalatçısının Koşulları İyileştirilmeli

Emre Gencer, açıklamasını şu sözlerle sürdürdü: “Son olarak ABD Hazine Bakanlığı Yabancı Varlıkları Kontrol Ofisi (OFAC), aralarında ülkemizin en değerli bazı sanayi kuruluşlarının da yer aldığı 19 makine sektörü firmamızı Special Designated Nationals (SDN) listesine dahil etmiştir. SDN listesine giren firmaların bankacılık sistemi içerisinde herhangi bir finansal işlem yapamadığını ve daha da önemlisi liste kapsamındaki kuruluşların Batılı tedarikçi ya da alıcılar ile ticari faaliyetlerini durdurmak zorunda kaldıklarını biliyoruz. Kısacası mevcut koşullarda SDN sitesine dahil edilen bir makine imalatçısının, piyasa koşullarında kendi imkanlarıyla ayakta kalması mümkün değildir.”

MİB Başkanı Selim Emre Gencer, makine sektöründe ihracatın ciddi bir durma noktasına gelebileceği konusunda uyarılarda bulundu. Gencer, acil önlemler alınmazsa, Rusya pazarında Türk firmalarının bırakacağı boşluğun Uzak Doğulu firmalar tarafından hızla doldurulacağını belirtti. Bu durumun önlenmesi için sektörel ve hükümet düzeyinde hızlı hareket edilmesinin şart olduğunu vurguladı.

Bu Yazıyı paylaş
Shareable URL
Önceki yazı

Ambalajın Geleceği İstanbul’da Yazılıyor

Sonraki Yazı

Metaller, Küresel Ekonomik Belirsizliklerden Etkileniyor

Diğer yazılar