PET Biyogeri Dönüşüm Tesisi için İş Birliği

PET biyogeri dönüşüm tesisi için tüketici sonrası ve endüstri sonrası polyester tekstiller tedarik etmek üzere 5 yıllık bir sözleşme üzerinde anlaştı.

2026’dan itibaren her yıl 5000 ton polyester tekstil tedarik edilecek. Bu işbirliği, Fransa’da tekstil sirkülaritesi için eksiksiz bir ekosistem oluşturmayı hedefliyor. Carbios’un enzimatik depolimerizasyon teknolojisi, tedarik edilen polyester tekstilleri geri dönüştürecek. Bu tekstiller, Nouvelles Fibres Textiles tarafından kullanılmış veya kullanım ömrü dolmuş tekstillerden hazırlanacak. Bu sözleşme, daha sürdürülebilir bir tekstil sektörü için önemli bir adım olarak değerlendiriliyor ve endüstriyel oyuncuların tekstil daireselliğini elde etme taahhüdünü gösteriyor.

Nouvelles Fibres Textiles, Fransa’da yıllık kapasitesi 1000 ton olan bir yarı endüstriyel tesis açtı. Bu tesis, Andritz Laroche, Pellenc ST, Synergie TLC ve Tissages de Charlieu grubu gibi ortakların bilgi birikimini bir araya getiriyor. Bu ünite, kullanılmış tekstilleri yüksek kaliteli hammaddelere dönüştürerek, sert noktaları ortadan kaldırırken otomatik olarak bileşime göre sıralama yapıyor. Bu şekilde, dokunmamış kumaşlar, yalıtım, plastik ve tekstiller gibi çeşitli endüstrilere tedarik sağlanıyor.

Carbios’un biyogeri dönüşüm teknolojisi, polyester liflerini temel bileşenlerine ayırmak için enzimler kullanıyor ve bu bileşenler, tekstil endüstrisi için yüksek kaliteli geri dönüştürülmüş PET malzemeleri üretmek amacıyla kullanılıyor. Bu “liften life” çözüm, polyesterin büyük ölçekte gerçek anlamda dairesel bir lif haline gelmesini sağlıyor.

Fransa, AGEC (Döngüsel Ekonomi İçin Atık Karşıtı) ve “Climat et Résilience” (İklim ve Dayanıklılık) yasaları gibi yasal girişimlerle, Refashion eko-örgütü ADEME’den gelen destekle, inovasyonu, ekolojik geçişi, “Made in France”ı ve büyümeyi birleştirerek endüstriyel egemenliğe katkıda bulunan kararlı şirketler sayesinde tekstil için döngüsel bir ekonomiyi hızlandırmada ön saflarda yer alıyor. Avrupa Birliği düzeyinde, üye ülkelerde 1 Ocak 2025’ten itibaren tekstil atıklarının ayrı toplanması zorunlu olacak. Avrupa Birliği’nin sürdürülebilir ve döngüsel tekstiller stratejisi, 2030 yılına kadar tekstil ürünlerinin büyük ölçüde geri dönüştürülmüş elyaflardan yapılmasını ve yakma ve depolama alanlarının en aza indirilmesini amaçlıyor.

Bu Yazıyı paylaş
Shareable URL
Önceki yazı

Avrupa Genelinde Plastik Şişe Kapakları Değişiyor

Sonraki Yazı

Kağıt Sektöründe Doğru Rulman Seçimi

Diğer yazılar