Mobilya, Kağıt ve Or­man Ürünleri İhracatı Artıyor

Temmuz ayında Türkiye’nin mobilya, kağıt ve orman ürünleri sektörü, ülke genelindeki ortalama büyüme oranlarını aşarak önemli bir başarıya imza attı. Bu sektörlerde yapılan ihracat, yüzde 16,6 oranında artış gösterdi ve 707 milyon dolarlık bir gelire ulaştı.

Özellikle Akdeniz Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği’nin (AKAMİB) performansı dikkat çekici oldu; birlik, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 9’luk bir artışla 72 milyon dolarlık ihracat hacmine ulaştı. AKAMİB Başkanı Onur Kılıçer, yaptığı açıklamada mobilya sektöründe yıl başından bu yana siparişlerin sürekli artış gösterdiğini belirtti.

Kılıçer, miktar bazındaki artışın değer ba­zından daha fazla olduğunu belir­terek “Temmuz ayında başa baş bir seviye oldu. Temmuz ayın­da değer bazındaki artış ile 7 aylık periyotta da artışa geçtik. Bu açı­dan önemli bir eşiği geride bıraktık. Yıl sonuna kadar aynı performansı sürdürmek istiyoruz.” şeklinde ifade etti.

Talepteki artışa rağmen kârlılık­ların düşük seviyede kaldığına vurgu yapan Kılıçer, şu ifadeleri kullandı: “Girdi maliyet­lerimiz çok fazla arttı. Kur da uzun süredir artış kaydetmedi. Kurun enflasyona paralel şekilde artma­yışı, yüksek girdi maliyetleri ne­deniyle satış fiyatlarını da olum­suz etkiliyor. Rakiplerimize göre pahalı durumdayız. Firmalarımız müşteri kaybetmemek adına ge­rektiğinde karlılıklarından fera­gat ederek satışlar yapıyor. Üreti­ci-ihracatçıları korumak için acil önlemler alınmalı. Aksi halde iler­leyen aylarda hem ülke hem sektör ihracatımızda olumsuz bir tablo ile karşı karşıya kalabiliriz. Ekonomi yönetimimizden ihracatçıya nefes aldıracak finansal destekler bekli­yoruz.”

Bu Yazıyı paylaş
Shareable URL
Önceki yazı

Plastikten Kağıda Geçiş: Kağıt Pipetler Yeni Standart mı Olacak?

Sonraki Yazı

Gıda Taşımacılığı Elektrikli Trenle Gerçekleştirdi

Diğer yazılar