Orman Ürünlerinde Elektronik Takip Sistemi

Orman Genel Müdürlüğü (OGM) orman ürünlerinin elektronik ortamda izlenebilmesini sağlayacak ORKOD sistemi devreye aldı. Bu yönetmelikle birlikte orman ürünleri artık modern ve dijital bir platform üzerinden takip edilebilecek.

Orman Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve Resmi Gazete’de yayımlanan yeni yönetmelik ile devlet ormanları, özel ormanlar ve orman sayılmayan alanlardan elde edilen ağaçlar için kullanılacak damga ve damga yerine geçecek işaretler güncellendi. Yönetmelik, kesilecek ağaçlar, kırık ve devrik ağaçlar ile usulsüz kesilen ağaçlar ve bunlardan elde edilen ürünlere uygulanacak çeşitli damga tiplerini düzenliyor. Ağaç kesim damgası, usulsüz kesimler için özel damga ve mamul ürünler için mamul damgası gibi damga çeşitleri belirlenmiştir.

Bu damgalar, Orman Bilgi Sistemi (ORBİS) üzerinde kaydedilecek. Ayrıca ORKOD adı verilen yeni bir elektronik izleme sistemi getirildi. ORKOD, orman ürünlerinin kesildikleri yerden son kullanıcıya kadar olan süreçte elektronik ortamda izlenmesini sağlayacak. Bu sistem sayesinde, orman emvali ticareti yapan işletmeler, aldıkları ürünleri elektronik ortamda takip etmek zorunda olacak ve ORBİS kayıtlarına dayanarak, talep edildiğinde detaylı bilgi sunabilecekler.

Bu Yazıyı paylaş
Shareable URL
Önceki yazı

Türk Gıda Sektörü ABD Pazarında Yükseliyor

Sonraki Yazı

Yeni Kağıt Makinesiyle Enerji Tüketimi Azaldı

Diğer yazılar