Sanayi ve Teknoloji İş Birliği

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, küresel rekabet ortamında sürdürülebilir kalkınma için teknoloji odaklı iş birlikçi projelerin önemini vurguladı.

Kacır, Katar’da düzenlenen “Sürdürülebilir Ekonomik Kalkınma için Sanayi Ortaklığı Yüksek Komite Toplantısı”nda yaptığı konuşmada Türkiye’nin bu alandaki kararlılığını ifade etti.

Türkiye’nin Sanayi Ortaklığına Katkısı Büyük Olacak

Bakan Kacır, Türkiye’nin 2022 yılında başlatılan Sürdürülebilir Ekonomik Kalkınma için Sanayi Ortaklığı kapsamında yapılan çalışmalara büyük değer verdiğini belirtti. Bu girişimin, tedarik zinciri güvenliğinin sağlanması, yerelleşmenin teşvik edilmesi ve üye ülkeler arasında sürdürülebilir ekonomik büyümeye katkı sağlama açısından önemli bir rol oynadığını ifade etti. Ayrıca Katar’ın katılımıyla daha güçlü iş birliklerinin oluşacağını dile getirdi.

Türkiye Ekonomisiyle Bölgesel Güç Merkezine Dönüşüyor

Kacır, Türkiye’nin stratejik coğrafi konumu, iş dostu politikaları ve güçlü üretim altyapısıyla çok uluslu şirketler için önemli bir merkez haline geldiğini belirtti. “Türkiye’de şu anda 83 binden fazla uluslararası şirket faaliyet gösteriyor. Yalnızca geçtiğimiz yıl toplam ihracatımızın yüzde 41’ini orta-yüksek ve yüksek teknolojili ürünler oluşturdu. İhracatımız 2024 yılı itibarıyla 262 milyar doları aşarak tarihi bir dönüm noktasına ulaştı” dedi.

Tarım, Madencilik ve İlaç Sektörlerinde Türkiye’nin Potansiyeli

Verimli toprakları ve geniş maden rezervleriyle dikkat çeken Türkiye’nin tarımda Avrupa’nın lider ülkesi olduğunu söyleyen Kacır, madencilikte ise dünya doğal taş rezervlerinin yüzde 40’ına sahip olduklarını vurguladı. Türkiye’nin ilaç sektöründe 169 ülkeye 12 binden fazla ürün ihraç ettiğine de dikkat çekti.

Endüstriyel İş Birliği Güçleniyor

Kacır, teknoloji odaklı projelerin ve sanayi iş birliğinin ekonomik büyümenin temel itici gücü olduğunu ifade ederek şunları söyledi: “Dijital dönüşüm, yarı iletkenler, çipler ve yapay zekâ gibi yeni gelişen alanlar tüm endüstriyel sektörlerde inovasyonu teşvik edecektir.”

Yapılan konuşmaların ardından Türkiye ve Katar’ın Sürdürülebilir Ekonomik Kalkınma için Endüstriyel Ortaklığa katılım belgesi tüm üyeler tarafından imzalandı.

Yeni Üyeliklerle İş Birliği Daha da Güçlenecek

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Mısır ve Ürdün’ün Mayıs 2022’de başlattığı bu ortaklığa Bahreyn ve Fas’ın ardından Türkiye ile Katar da katıldı. Ortaklık kapsamında üye ülkeler, kaynaklarını ve endüstrilerini entegre ederek ekonomik kalkınmayı desteklemeyi ve sanayi sektörlerini büyütmeyi hedefliyor.

Bu Yazıyı paylaş
Shareable URL
Önceki yazı

Taşlama Makinesi Nedir, Ne İşe Yarar?

Sonraki Yazı

Türkiye’den Sürdürülebilir Büyüme Hamlesi

Diğer yazılar