Türk Plastik Sanayicileri Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) tarafından hazırlanan Türkiye Plastik Sektör İzleme Raporu yayımlandı. Raporda plastik mamul üretiminin 2024 yılı itibarıyla bir önceki yıla göre miktar ve değer açısından yüzde 8 oranında bir artış gösterdiği belirtildi. Bu gelişme, sektörün büyüme ivmesini güçlendirdiğini ortaya koyuyor.
2024 yılı itibarıyla plastik mamul üretimi 9,9 milyon ton seviyesine yükselirken, sektörün toplam üretim değeri 40,9 milyar dolar olarak kaydedildi. 2023 yılına göre plastik sektörünün ortalama kapasite kullanım oranı da yüzde 75,7’den yüzde 76,1’e çıktı.
Öte yandan plastik mamul ithalatı değer bazında yüzde 2,6’lık bir düşüş göstererek 4 milyar 66 milyon dolara geriledi. Sektörün ihracatı ise hem doğrudan hem de dolaylı olarak 2024 yılında 15 milyar dolara ulaştı. Dış ticaret fazlası, bir önceki yıla kıyasla yüzde 16 oranında artarak 3 milyar 400 milyon doların üzerine çıktı.
Plastik Sektörü, Liderlik Konumu Koruyor
PAGEV Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Eroğlu, raporla ilgili yaptığı değerlendirmede, Türkiye’nin her yıl yaklaşık 200 farklı ülkeye plastik mamul ihraç ettiğini belirtti. Eroğlu, “2019 – 2024 yılları arasında yılda ortalama yüzde 16,6 artış gösteren plastik sektörünün makine yatırımları 2024 yılında 2023 yılına kıyasla yüzde 7,7 azalarak 1 milyar 572 milyon dolar olarak gerçekleşti. 2024 yılında plastikler ve mamullerinin toplam kimya sektör ihracatı içinde payı yüzde 30,6 oldu ve sektör olarak birincilikteki konumumuzu koruduk. Türkiye olarak her yıl 100’ün üzerinde ülkeden plastik mamul ithalatı yaparken 200’e yakın ülkeye de plastik mamul ihraç ediyoruz” dedi.
Plastik sektörünün, otomotiv, medikal ve elektronik gibi önemli alanlarda hızla büyüdüğüne dikkat çeken Eroğlu, sektörün gelişimini desteklemek amacıyla birçok farklı çalışma ve girişim başlattıklarını da vurguladı. Eroğlu, şu ifadeleri kullandı: “Bu bağlamda Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Plastik, Kauçuk ve Kompozit Meclisi olarak geri dönüşüm başta olmak üzere sektörün gelişimi için çeşitli çalışmalar yürütüyoruz. Özellikle gıda ile temas eden ambalajlarda geri dönüşümlü malzeme kullanımının artırılması kritik bir öneme sahip. Dünya genelinde yaygın olan bu uygulamanın Türkiye’de de hızla mevzuata girmesi gerekiyor.”
Plastik Ürünlerinin Çevreye Etkileri Ele Alındı
Plastik ürünlerin çevresel etkileri hakkında da açıklamalarda bulunan Yavuz Eroğlu, Türkiye’de üretilen plastik ürünlerin, sağlık ve çevre açısından belirlenen standartlara ve normlara tamamen uygun olduğunu belirtti. Eroğlu, açıklamasına şu sözlerle devam etti: “İşin temelinde kullanılan ürünlerin atık yönetimini iyi yapmak var. Geri dönüşüm sistemlerinin güçlendirilmesi doğru bir yaklaşım olacaktır. Geri dönüştürülebilir plastiklerin kullanımı ve atıkların doğaya atılmaması durumunda karbon emisyonunun azaltılması da mümkün olacaktır.
Ayrıca, Türkiye’de üretilen plastik ürünlerin standartları, sağlık ve çevresel açıdan belirlenen normlara uygun ve hatta normların üzerinde. Ancak yeşil dönüşüm sürecinde Türkiye’nin hızla uyum sağlaması ve bu alanda lider konuma gelmesi hedeflenmeli. Bu doğrultuda, mevzuatların hızla uyumlaştırılması, sertifikasyon süreçlerinin tamamlanması ve üretim altyapısının yeşil dönüşüme uygun hale getirilmesi büyük önem arz ediyor.”