Sanayiciler, Plastik Atıkları Kent Mobilyasına Dönüştürmeyi Hedefliyor

EGEPLASDER Yönetim Kurulu Başkanı Şener Gençer, plastik atıkların geri dönüştürülerek kent mobilyaları başta olmak üzere birçok farklı ürüne dönüştürülebileceğini vurguladı.

Bu alanda geliştirdikleri projeyi İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne sunduklarını ifade eden Gençer, sürdürülebilir bir çevre için geri dönüşümün önemine dikkat çekti.

EGEPLASDER tarafından hazırlanan proje, plastik atıkların kaynağında temiz bir şekilde ayrıştırılmasını ve ileri teknoloji kullanılarak geri dönüştürülmesini amaçlıyor. Bu sayede belediyelerin ihtiyaç duyduğu çevre dostu inşaat malzemeleri, park ve peyzaj alanlarında kullanılacak çitler, iç ve dış zemin kaplamaları ile oyun alanı ekipmanları gibi birçok ürün üretilmesi hedefleniyor. Proje, sürdürülebilir bir kent yaşamı için plastik atıkların değerli bir kaynağa dönüştürülmesini öngörüyor.

Şener Gençer, plastik atıkların kaynağında ayrıştırılarak geri kazanımını ve başta kent mobilyaları olmak üzere çok farklı ürünlere dönüşmesini amaçlayan proje hakkında bilgiler verdi. Gençer, şu açıklamada bulundu: “Örnekleri pek çok Avrupa ülkesinde bulunan ve hazine değerindeki atıklarımızın milli ekonomiye yeniden değer yaratır hale gelmesini amaçlayan projemize sayın başkanımızın ilgisinden büyük mutluluk duyduk. Kendisinin talimatları sonrasında konuyla ilgili bürokratların katılımı ile kısa sürede bir araya gelerek çalışmaya başlayacağız.”

Plastik Atıklar, Geri Dönüşüme Kazandırılmalı

2022 yılında Türkiye’de evsel atık miktarının 31 milyon tonu aştığını vurgulayan Şener Gençer, bu atıkların yüzde 80’inin geri dönüştürülebilir özellikte olduğunu belirtti. Gençer, açıklamasını şu sözlerle tamamladı:

“Türkiye’de atık yönetimi ile ilgili 15’e yakın yönetmelik var ancak bu yönetmelikler Avrupa’daki örneklerine göre çok zayıf. Türkiye’de atık ayrıştırma tesislerinin yeterli olmaması, kaynakta ayrıştırma ve toplamanın uygulanmaması nedeniyle Avrupa Birliği müktesebatına uyum yakalanamıyor. Sayın Cemil Tugay, Mart ayı içerisinde açıkladığı projesinde, atıkların çöp değil milli servet olduğuna dikkat çekmiş; plastik, cam, kağıt, metal ve evsel atıkların ayrı ayrı ve ilan edilen saatlerde toplanacağını belirtmişti.

Plastik sanayicileri olarak bizlerin uzun yıllardır gerçekleşmesini beklediğimiz bir proje bu. İlk adımlarımızı İzmir’in pilot bir ilçesi ve mahallesinde atarak, Türkiye geneline örnek olacak bir dönüşüm başarısı sağlayabiliriz. Sayın başkanın projemize ilgi göstererek ilgili bürokratlarla fizibilite çalışması yapılmasını istedi. Sanayiciler olarak atık yönetiminde büyükşehir belediyemizle ortak paydada çalışmaya hazırız.”

Önceki yazı

Termoform Makinesi Nedir, Ne İşe Yarar?

Diğer yazılar