Sanayide Yeşil Dönüşüm Hızlanıyor

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, TÜBİTAK SAYEM Yeşil Dönüşüm 2025 çağrısının başvuruya açıldığını sosyal medya hesabından duyurdu.

Kacır, “Sanayide yeşil dönüşüm için çalışmaya, Türkiye’nin kalkınma yolculuğuna çevre dostu uygulamalarla hız vermeye devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

Bakan Kacır, Dünya Bankası iş birliğiyle yürütülen Türkiye Yeşil Sanayi Projesi kapsamında, yeşil dönüşüm odaklı Ar-Ge ve yenilik projelerine destek sağlandığını belirtti. Bu kapsamda açılan yeni çağrı ile çevreci teknolojilerin geliştirilmesi teşvik ediliyor.

Yeşil Sanayi İçin Yeni Destek Programı Devrede

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda yürütülen Dünya Bankası destekli Türkiye Yeşil Sanayi Projesi çerçevesinde, özel sektörün çevreye duyarlı ürün ve süreç geliştirme çalışmaları TÜBİTAK-TEYDEB tarafından destekleniyor. Bu doğrultuda hayata geçirilen “Sanayi Ar-Ge Projeleri İçin Geri Ödemeli ve Hibe Destek Programı” kapsamındaki SAYEM Yeşil Dönüşüm çağrısı, 16 Nisan 2025 itibarıyla başvuruya açıldı. Başvurular, 16 Haziran 2025 tarihine kadar alınacak.

Ar-Ge ve Yenilik Ağlarına Tam Destek

Yeni çağrı kapsamında, özel sektör öncülüğünde üniversiteler ve kamu kurumlarının iş birliğiyle yenilik platformları kurulması hedefleniyor. Bu platformlarda, Türkiye’nin yeşil büyümesine katkı sağlayacak, yüksek katma değerli ürün ve ürün gruplarının geliştirilmesi için çalışmalar yürütülecek.

Kurulacak Ar-Ge ve Yenilik Platformları aracılığıyla Ürünleştirme Yol Haritaları (ÜYH) hazırlanacak ve bu yol haritaları doğrultusunda, yeşil dönüşüme yönelik Ürünleştirme Programları (ÜPG) desteklenecek.

300 Milyon TL’ye Kadar Destek İmkanı

Program süresi 36 ay olarak belirlenirken, her bir platform için önerilecek projelerde üst destek limiti 300 milyon TL olarak açıklandı. Platformlarda yer alacak özel sektör kuruluşları desteklerden hem hibe hem de geri ödemeli olarak faydalanabilecek. Üniversiteler ve araştırma kurumları ise projeler kapsamında yüzde 100 hibe desteği alabilecek.

Bütçe üst limiti; KOBİ’ler için 15 milyon TL, büyük ölçekli işletmeler için 60 milyon TL, üniversiteler ve araştırma kurumları için ise 10 milyon TL olarak belirlendi.

Önceki yazı

Paketleme Makinesi Nedir, Nasıl Çalışır?

Diğer yazılar