Avrupa Birliği Tek Kullanımlık Plastik Ambalajları Yasaklıyor

Strazburg’da yapılan AP Genel Kurul oturumunda plastik, ambalaj kullanımını azaltmak, yeniden kullanmak, geri dönüştürmek için kurallar 476 oyla kabul edildi.

Bu yeni kurallarla, AB’de ambalajların daha çevre dostu hale getirilmesi ve ambalaj atıklarının azaltılması amaçlanıyor. Ambalaj ve plastik ambalaj atıkları, 2030’a kadar yüzde 5, 2035’e kadar yüzde 10 ve 2040’a kadar yüzde 15 oranında azaltılacak.

2030’dan itibaren bazı tek kullanımlık plastik ambalajlar yasaklanacak. Bu yasak, işlenmemiş taze meyve ve sebze ambalajları, kafe ve restoranlarda tüketilen yiyecek ve içeceklerin ambalajları, tek kullanımlık soslar, krema ve şeker porsiyonları, tuvalet ürünleri, otellerdeki mini şampuan ve sabun ambalajları ile 15 mikronun altındaki hafif plastik torbaları kapsıyor.

Gıda ile temas eden ambalajlarda “PFAS” adı verilen kalıcı kimyasalların belirli sınırlar üzerinde kullanımı da yasaklanacak.

2029’a kadar tek kullanımlık plastikler ve metal içecek kutularının yüzde 90’ının ayrı toplanması ve geri dönüştürülmesi zorunlu olacak.

Yeni kurallar, üye ülkelerin onayından sonra yürürlüğe girecek.

Bu Yazıyı paylaş
Shareable URL
Önceki yazı

Sanayi Şehri, Yeşil Kalp: Eskişehir

Sonraki Yazı

Jeneratör Sanayisi Pazardaki Potansiyelini Gösterecek

Diğer yazılar