AİMSAD Yönetim Kurulu Üyesi Arif Kaçak, Türkiye’nin ağaç işleme makineleri sektöründe uluslararası alandaki güçlü performansına dikkat çekerek, ülkenin bu alanda Avrupa’da üçüncü, dünya genelinde ise ilk 10’da yer aldığını ifade etti. Kaçak, sektörün ihracat hacminin son 10 yılda 6,5 kat artış gösterdiğini vurguladı.
Ağaç İşleme Makine Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Arif Kaçak, Türkiye’nin ağaç işleme makineleri ihracatında Almanya ve İtalya’nın ardından Avrupa’da üçüncü sırada, dünya genelinde ise ilk 10 içinde olduğunu açıkladı. Kaçak, ithalatta ise 15’inci sırada yer alındığını belirterek, “Göstergeler zorlu ekonomik koşullara rağmen sektörün 2023 rakamlarının biraz üzerine çıkabileceğine işaret ediyor.” şeklinde ifade etti.
İhracat performansı açısından son 10 yılda sektörün 6,5 kat büyüdüğünü aktaran Arif Kaçak, “2023’te ise en yüksek ihracat rakamlarına ulaştık ve yılı 160 milyon dolarla kapattık. İthalat ise 110 milyon dolar olarak gerçekleşti.” dedi. Kaçak, 2024’ün ilk yedi ayında ağaç işleme makineleri sektöründe ihracatın 85 milyon dolar, ithalatın ise 50 milyon dolar olarak gerçekleştiğini belirtti. Kaçak, geçen yılın aynı dönemine kıyasla ihracatın sabit kalırken ithalatın yüzde 12 oranında azaldığını ifade etti.
Ağaç İşleme Sektörü Yükseliyor
Kaçak, Türkiye’nin en fazla ağaç işleme makineleri ihraç ettiği ülkeler arasında Rusya’nın ilk sırada yer aldığını belirtirken, ABD, Gürcistan ve İtalya’nın da önemli pazarlar arasında olduğunu vurguladı. İthalatta en çok testere makinelerinin öne çıktığını ifade eden Kaçak, bu ürünleri CNC işleme makinelerinin takip ettiğini ve önemli bir kısmının Çin’den tedarik edildiğini aktardı. Kaçak, panel mobilya üretim hatlarının Türkiye’de yerli üreticiler tarafından imal edildiğini belirterek, “Ülkemiz bu alanda önemli üreticiler arasında yer almaya başladı. Özellikle yeni trendlere firmalarımızın hızlı bir şekilde adapte olması bizim en güçlü yönlerimizden.” dedi.
Arif Kaçak, fuar çalışmalarının sektördeki üreticiler için büyük bir öneme sahip olduğunu vurguladı ve açıklamasını şu sözlerle bitirdi:
“WoodTech fuarıyla büyüyen firmalarımız var. Özellikle bazı şirketlerimiz siparişlerinin büyük kısmını WoodTech Fuarı’nda yapacağı ikili görüşmelerle kapatıyor. Fuarın her yıl büyüyerek devam etmesi, sektörün de büyüdüğüne gösteren bir dinamik olarak karşımıza çıkıyor.”