CEO’ların Ortak Raporu: ESG ve Dijitalleşme Yol Haritası

KPMG’nin “Küresel Endüstriyel Üretim CEO Araştırması” raporuna göre, ankete katılan 175 sanayi sektörü CEO’sunun ekonomiye güveni geçen yıla göre yüzde 5 arttı. Endüstriyel üretim sektörü CEO’ları ekonomi hakkında giderek daha iyimser hale geliyor. Tedarik zincirindeki aksamalar düzelmeye başlarken, girdi ve nakliye maliyetleri normalleşiyor. Faiz oranları durağanlaşırken, 2024 yılında bu oranların düşeceği beklentisi yaygın.

Sanayi sektörü CEO’ları, şirketlerinin büyümesinin ekonomiyi geride bırakacağını düşünüyor. Ankete katılan CEO’ların yüzde 39’u, önümüzdeki 3 yılda yüzde 2,5’ten fazla büyüme beklediklerini ifade etti. Bu oran mevcut enflasyon oranından düşük ve aynı zaman aralığında çoğu piyasanın GSYİH büyüme beklentileriyle büyük oranda örtüşüyor.

Güçlü Sanayi Şirketleri Finansal Durumlarını Geliştirdi

KPMG Türkiye Endüstriyel Üretim Sektör Lideri ve Şirket Ortağı Murat Palaoğlu, “Ekonomik zorluklara rağmen dünya genelinde güçlü sanayi şirketleri finansal durumlarını geliştirdi. Şimdi CEO’ların güçlü temel üzerinden hissedarlar için değer yaratmaya devam etmenin yollarını bulması gerekiyor. ESG ve dijitalleşme alanlarında köklü değişiklikler ve dönüşüm hayati öneme sahip olacaktır. Sanayi şirketlerinin müşterilerine farklılaştırılmış değer sunmaları, iş modellerini değiştirmeleri ve operasyonel etkinliklerini artırmak için dijitalin ve doğru ESG stratejilerinin kaldıraç etkisini kullanmaları gerekiyor.” dedi.

Dijitalleşme ve Bağlanabilirlik En Büyük Operasyonel Öncelik

CEO’ların yüzde 69’u, şirketlerinin yatırım önceliklerinin başında üretken yapay zekanın geldiğini belirtti. KPMG’nin anketine katılan CEO’lar, dijitalleşme ve bağlanabilirliğin büyüme hedeflerini gerçekleştirmede en büyük operasyonel önceliğe sahip olduğunu ifade etti. Bu, Endüstri 4.0 (I4.0) teknoloji ve modellerinin daha fazla benimsenmesi anlamına geliyor. CEO’ların yüzde 69’u, müşteri deneyim ve etkileşimlerini yeniden tasarlamak ve verimlilik ile çevikliği artırmak için üretken yapay zekanın yatırım öncelikleri arasında olduğunu belirtti. Ayrıca, CEO’ların gündemindeki bir diğer öncelik ESG. Sanayi sektöründeki birçok şirket, en iyi yetenekleri işe alma ve elde tutmada ESG’nin öneminin farkında. CEO’lar, düşük sermaye maliyetleri ve sermayeye daha yüksek oranda erişim gibi ESG ilkelerine adanmışlığın olası mali faydalarının farkında. CEO’ların yüzde 71’i, bu alanda şirketin imajını zedeleyen uygulamaları sonlandırmaya hazır olduklarını belirterek ESG stratejisi ve kurumsal iş portföyleri arasındaki bağlantıyı belirginleştiriyor.

Gelecekteki Zorluklar

Araştırmaya göre, 2024 yılı birçok sanayi şirketi için heyecan verici olsa da ciddi zorlukları da beraberinde getirebilir. Devlet desteklerinin etkisinin azalmasıyla “zombi” şirketlerin yeniden finansmana erişmekte zorlandığı görülebilir. Bu süreçte bazı şirketlerin yeniden yapılanma yoluna gittiğine, bazılarının ise başarısız olduğuna tanık olunabilir. Son üç küresel krizden (pandemi, jeopolitik çatışmalar ve yüksek enflasyon) başarıyla çıkabilen şirketler, ortalamanın üstünde büyüdükleri güçlü bir pozisyonda bulunabilirler. 2024, sektördeki birçok şirket için dijitalleşme, ESG uygulamaları ve inorganik büyüme stratejileri sayesinde daha derin bir değişimi beraberinde getirebilir. Ancak, bu değişimi gerçekleştirmek için sanayi sektörü CEO’larının cesur adımlar atmaları gerekecektir.

Bu Yazıyı paylaş
Shareable URL
Önceki yazı

Kompozit Sektörü Bir Araya Geldi

Sonraki Yazı

Şirketlere Yeşil Dönüşüm Desteği

Diğer yazılar