Bursa’daki Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi (DOSAB), çevre dostu uygulamalarıyla ön plana çıkıyor. Bölgedeki atık su arıtma ve geri kazanım tesisleri, her yıl 4 milyon metreküp suyu arıtıp yeniden üretim süreçlerine kazandırarak tekstil fabrikalarında kullanılmasına olanak tanıyor.
570 firmanın faaliyet gösterdiği ve yaklaşık 45 bin kişiye istihdam sağladığı DOSAB’da, çevreci projeler 2007 yılında inşa edilen atık su arıtma tesisi ile hayata geçirildi. 2021 yılında yer altı su kaynaklarının korunmasına katkı sağlamak amacıyla 176 milyon liralık bir yatırım yapılarak atık su geri kazanım tesisi kuruldu. Bu gelişmeler, sanayi şehri Bursa’da sürdürülebilir bir çevre için önemli bir katkı sağlıyor.
Sanayi bölgesinde yer alan ödüllü tesisler, DOSAB’daki işletmelerden gelen günlük 57 bin 500 metreküp endüstriyel kirli atık suyu işleyerek deşarj ediyor. Ayrıca 25 bin metreküp su geri kazanım tesisinde arıtılıyor ve bu suyun yüzde 65-70’i (günlük 17 bin 500 metreküp) üretimde kullanılmak üzere fabrikalara aktarılıyor.
Suyun Büyük Bir Kısmı Geri Kazandırılıyor
DOSAB Müdürü Serhat Şengül, tekstil ve otomotiv sektörlerinin yoğunlukta olduğu bölgede birçok boyahanenin faaliyet gösterdiğini belirtti. 2004 yılında inşasına başlanan arıtma tesisi, 2007’de günlük 70 bin metreküp kapasiteyle faaliyete geçti.
Tesisin kapasitesinin artırılmasıyla ilgili bilgi veren Şengül, “Tekstilde geri kazanım, yer altı suyunun azalması ve suyla ilgili gerekli tedbirlerin alınması için ekibimizle yıllarca çeşitli projeler geliştirdik. 2021’de kapasite artırımına gittik ve bu süreçte tesisin dizaynını da değiştirdik.” dedi.
Şengül, tesisin yeniden dizaynıyla iki arıtma tesisinin yer aldığı bir kompleks oluşturduklarını ve toplam kapasitenin günlük 82 bin 500 metreküpe çıkarıldığını ifade etti ve ekledi:
“Su geliyor, ön arıtmalar yapıldıktan sonra ikiye ayrılıyor. Konvansiyonel olan eski tesise ve yeni yaptığımız 25 bin metreküplük membran biyoreaktör (MBR) tesisine gidiyor. Suyun yol haritası, daha sonra revers ozmoz (RO) ile devam ediyor. Sonra da suyun yüzde 65-70 kadarını geri kazanıyoruz. Kazandığımız suyu bölgedeki diğer yer altından elde ettiğimiz kuyu suyuyla karıştırarak, bölgeye tekrar proses suyu olarak temin ediyoruz.
RO tesisinden kalan konsantreyi de en baştaki konvansiyonel tesisimizin başına veriyoruz. Böylece herhangi bir şekilde konsantre problemi yaşamadan da bu tesisi çalıştırmış oluyoruz. Ciddi de bir su geri kazanımı elde etmiş oluyoruz. Bu proses suyu dediğimiz suyu, boyahanelerin kullandığı ayrı bir şebekemiz var. O şebekeyi buradan besliyoruz. Dolayısıyla 61 boyahane bu kazanım tesisinden yararlanıyor.”
Sürdürülebilir Faaliyetler Ön Planda Olacak
DOSAB’ın yenilikçi projeleriyle öne çıkmaktan gurur duyduklarını ifade eden Şengül, yönetim kurullarının destekleri ve akademik ekiplerin AR-GE çalışmaları sayesinde önemli bir başarıya ulaştıklarını belirtti. Şengül, “Ne Türkiye’de ne Avrupa’da bu kapasitede bu yoğunlukta bir tesis yok. Bu tip yoğun kirli sularda Avrupa’da bile olmayan bir tesisi burada dizayn etmiş olduk; 25 bin metreküp günlük MBR ve RO tesis olarak bakıldığında bu kapasitede Türkiye’deki tek tesis.” diye konuştu.
Bursa’da yer altı suyu tüketiminin fazlalığına işaret eden Şengül, bölgede bu oranın yüzde yüze ulaştığına vurgu yaparak yüzde 30-35 oranında azaltıldığını söyledi. Yeni bir projeyle ilgili protokol imzaladıklarını belirten Şengül, yüzde 65 oranında kullanılan yer altı suyunu tamamen iptal edip, bu kaynağı hiç kullanmadan, sürdürülebilir maliyetlerle suyun yüzde 100’ünü geri kazanmayı hedeflediklerini vurguladı.