Girişimciler için Yeni Bir Dönem Başlıyor

Girişimciler, ülkelerin kalkınma süreçlerinde kritik bir rol oynadığını ve Türkiye’nin teknoloji girişimciliğinde küresel arenada daha güçlü bir yer ediniyor. 

Bu doğrultuda, girişimcilerin yatırım fırsatlarına daha kolay erişebilmeleri için GO Girişim Ofisleri açılacağını duyurdu.

Teknoloji Girişimciliği Güçleniyor

Türkiye’de teknopark sayısının son 22 yılda 2’den 105’e yükseldiğini ifade eden Kacır, teknoparkların yapay zeka, siber güvenlik, finans teknolojileri ve yeşil teknolojiler gibi birçok alanda Milli Teknoloji Hamlesi projelerine ev sahipliği yaptığını vurguladı. Ayrıca, Türkiye genelinde 11 bin 500 teknoloji girişiminin teknoparklarda faaliyet gösterdiğini belirtti.

Kacır, girişimciliğin desteklenmesi amacıyla TÜBİTAK BİGG Programı kapsamında bugüne kadar 2.490 teknoloji girişiminin kurulmasına öncülük ettiklerini açıkladı.

Girişimcilere Büyük Finansman Desteği

Girişimlerin finansmana erişimini kolaylaştırmak için oluşturulan fonlar sayesinde 4,1 milyar liralık kamu kaynağının girişimcilere yönlendirildiğini söyleyen Kacır, sağlanan teşviklerin çarpan etkisiyle 88 milyar liralık yatırımın harekete geçirildiğini ifade etti.

Büyük ölçekli AR-GE ve tasarım merkezlerinin, aldıkları teşviklerin bir kısmını girişim sermayesi fonlarına yönlendirmeleriyle 7,2 milyar liralık finansmanın girişimcilik ekosistemine kazandırıldığını belirten Bakan, Türkiye’nin teknoloji girişimciliğinde altın çağını yaşadığını söyledi.

Türkiye’nin 2019’a kadar henüz bir “unicorn” çıkaramamışken, şu anda 7 unicorn (Turcorn) bulunduğunu hatırlatan Kacır, hedeflerinin 2030 yılına kadar 100 bin yeni teknoloji girişimi oluşturmak ve 100 Turcorn çıkarmak olduğunu dile getirdi.

Girişimcilere Kira Muafiyeti

Yeni destek programları kapsamında, teknoparklarda bulunan kuluçka merkezleri ve teknoloji geliştirme merkezlerinde faaliyet gösteren girişimlere fiziki alan, mentörlük ve finansal destek sağlanacağını ifade eden Kacır, ön kuluçka girişimlerinden kira alınmayacağını, genç girişimcilerin kurduğu şirketlerin ise en az %50 indirimli kira avantajından yararlanacağını duyurdu.

Kacır, GO Girişim Ofisleri aracılığıyla girişimcilerin ticarileşme süreçlerini hızlandırmak amacıyla stratejik iş modeli geliştirme, pazarlama, finansal kaynaklara erişim ve globalleşme gibi konularda destek alabileceklerini de vurguladı.

81 Şehirde 100 Yeni Girişim Ofisi Açılacak

Bakan Kacır, girişimcilik ekosistemini daha da güçlendirmek adına, 81 ilde 100 yeni girişim ofisi açmayı hedeflediklerini belirtti. Böylece, inovasyon merkezlerinde geliştirilen iş fikirlerinin hızla hayata geçirilmesi sağlanacak.

Türkiye’nin teknoloji üretimi ve geliştirme alanında lider ülkeler arasına girmesi için çalışmalarını sürdüreceklerini ifade eden Kacır, Milli Teknoloji Hamlesi doğrultusunda girişimcilere verdikleri destekleri artırarak devam ettireceklerini söyledi.

Cybergo, Girişimcilere Yeni Fırsatlar Sunuyor

Bilkent Cyberpark Genel Müdürü Faruk İnaltekin, Cybergo Girişim Ofisi’nin Türkiye’nin ilk girişim ofisi olma özelliği taşıdığını ve 270 firma ile faaliyet göstereceğini belirtti. Ankara’daki öğrenci ve akademisyenlere de girişimcilik desteği sağlanacağını aktardı.

Bilkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kürşat Aydoğan ise, Cybergo’nun girişimcilere mentörlük, danışmanlık, yatırım fırsatları ve hızlandırma programları sunarak inovasyon ve teknoloji alanında yeni ufuklar açacağını söyledi.

Açılış töreninin ardından, Bakan Kacır ofiste yer alan girişimcileri ziyaret ederek projeleri hakkında bilgi aldı.

Önceki yazı

PLASFED, Türk Sanayisi ile İlgili Açıklama Yaptı

Sonraki Yazı

Çerkezköy OSB’den Yeşil Başarı

Diğer yazılar