İSO İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşunu Açıkladı

İstanbul Sanayi Odası (İSO), “İSO Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu-2023” araştırmasının ardından, daha küçük ve orta ölçekli işletmeleri kapsayan “İSO Türkiye’nin İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu-2023” (İSO İkinci 500) araştırmasının sonuçlarını da açıkladı.

İSO İkinci 500-2023 araştırması, KOBİ’lerin mevcut ekonomik ve finansal koşulları, ihracat performansları, AR-GE ve teknoloji faaliyetleri açısından önemli veriler sundu.

“OLUMSUZLUKLARA RAĞMEN İSTİHDAM ARTIŞI”

İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, araştırmanın sonuçlarına ilişkin yaptığı açıklamada, “İSO İkinci 500, 1997 yılından bu yana yayımladığımız ve Türkiye’nin en büyük 1000 şirketini kapsayan araştırmalarımızın ikinci versiyonudur. Bu araştırma, sanayimizin genel görünümünü en az İSO 500 kadar güçlü bir şekilde ortaya koymaktadır. İSO 500 ile karşılaştırıldığında daha küçük ve orta ölçekli firmaları kapsayan İSO İkinci 500’ün 2023 performansında, yüksek jeopolitik gerilimler, artan kutuplaşma ve sıkı para politikaları gibi küresel büyümeyi baskılayan faktörlerin etkilerini görmekteyiz. Ayrıca, ülkemizdeki 6 Şubat depremi ve ekonomi politikalarındaki köklü değişimlerin yansımaları da bu sonuçlara yansımıştır. Faizlerin kademeli ve güçlü bir şekilde artırılması, sanayinin finansman ve faaliyet koşullarını etkiledi. Dolayısıyla, İSO İkinci 500’ün ekonomik ve finansal büyüklüklerini değerlendirirken bu faktörleri dikkate almak gerekmektedir.” sözlerini kullandı.

“YÜZDE 9,1’LİK İSTİHDAM ARTIŞI DİKKAT ÇEKİCİ”

Bahçıvan, “İSO İkinci 500’ün üretimden satışları 2023’te enflasyonun altında bir büyüme kaydederken, ihracatları bir önceki yıla göre yüzde 6,5 oranında daraldı. Buna karşın, sanayi istihdamının nispeten durağan olduğu bir yılda, İSO İkinci 500’ün ücretli çalışan sayısındaki yüzde 9,1’lik artış dikkat çekicidir. Bu firmaların, finansal koşullardaki dalgalanmalara karşı daha hassas olduklarını söylemek mümkün. Nitekim, finansman giderleri, kambiyo zararları ve ödenen faizlerin net katma değerdeki payı gibi veriler, ekonomideki politika değişimlerinin ilk yansımalarını sunmaktadır. Şirketler, faaliyet karlılıklarını büyük oranda korusa da artan finansman maliyetleri ve kambiyo zararları dönem karlılıklarını zayıflatmıştır.”

“TATMİN EDİCİ OLMADIĞI AÇIK”

Bahçıvan, AR-GE ve teknoloji faaliyetlerine ilişkin göstergelere de değinerek, “İSO 500’de olduğu gibi, İSO İkinci 500’de de AR-GE harcamalarının üretimden satışlara oranla son üç yıldır duraksaması, dijitalleşme ve yeşil dönüşüm açısından üzerinde durulması gereken bir konudur. 2023’te İSO İkinci 500’ün teknoloji yoğunluklarına göre katma değer dağılımında kısmi bir iyileşme görülse de ulaşılan nokta tatmin edici değildir. İSO İkinci 500’ün performansını değerlendirirken, 2023’ün iç ve dış dinamikler açısından zorlu bir yıl olduğunu unutmamalıyız. Ülkemiz ekonomi politikalarında kritik bir sürece girerken, sanayi kuruluşlarımız önemli bir sınav vermektedir. Yine de bu sonuçlar, sanayicilerimizin en zor koşullarda dahi ülkemize karşı olan sorumluluklarını yerine getirdiklerini göstermektedir. Tüm zorluklara rağmen yatırımlarıyla ekonomik büyümeye, ihracata ve istihdama katkı sunmaya devam etmektedirler. Bu bağlamda, sanayicilerimize değerli çabaları ve bilgilerini bizimle paylaştıkları için teşekkür ediyoruz,” dedi.

Bu Yazıyı paylaş
Shareable URL
Önceki yazı

Home Depot, Ambalaj Atıklarını Azaltma Mücadelesinde

Sonraki Yazı

Metal Döküm Sektörü, Uluslararası İş Birliklerine Açık

Diğer yazılar