Fransa’da bir sivil toplum örgütü tarafından yayımlanan rapora göre, Coca-Cola ve Schweppes içeceklerinde altı farklı tür plastik bulunduğu tespit edildi.
Bu araştırma, içecek şişelerinin gerçek kullanım koşullarını simüle ederek, bir, 10 veya 20 kez açılması durumunda nano ve mikropartikül plastiklerin varlığını inceleyen iki laboratuvar çalışmasını temel aldı. Şişeler her açıldığında içeceklerdeki mikroplastik miktarının artması dikkat çekici bulundu.
Özellikle, şişeler 20 kez açıldığında, bir litre Coca-Cola’da 46 mikropartikül, bir litre Schweppes’te ise 62 mikropartikül bulunduğu rapor edildi. Araştırmacılar, şişe kapağının her açılışta aşınarak daha fazla plastik partikül salınımına neden olabileceğini belirttiler. Bu mikro partiküllerin tamamının 500 mikrometreden küçük olduğu ve büyük çoğunluğunun 100 mikrometreden küçük olduğu vurgulandı.
Raporda ayrıca, plastik parçacıkların düzensiz hatlara sahip şekilleri nedeniyle diğer parçacıklarla etkileşime girme ve insan hücreleriyle temas etme olasılıklarının arttığı ifade edildi. Bu bulguların, tüketicilerin sağlık üzerindeki etkileri göz ardı edilemeyecek moleküllere maruz kaldığını ortaya koyduğu belirtilerek, Coca-Cola ve Fransız sağlık yetkililerinin bu konuda sorgulanması gerektiği vurgulandı.
Buna ek olarak, her yıl kişi başına gıda kaynaklarından alınan mikroplastik parçacık miktarının 39.000 ila 52.000 arasında değiştiği tahmin ediliyor. Solunum yoluyla alınan mikroplastikler de hesaba katıldığında, bu rakamın yılda kişi başına 74.000 ila 121.000 parçacığa kadar çıkabileceği belirtiliyor. Ocak ayında yapılan bir çalışmada, plastik su şişelerinde yüz binlerce küçük plastik parçası bulunduğu, bu rakamın daha önce bildirilenden çok daha yüksek olduğu ortaya konmuştu. Mikroplastiklere maruz kalmanın insan sağlığı üzerindeki potansiyel etkileri henüz tam olarak anlaşılamasa da, bu konuda artan endişeler bulunuyor.