Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) İcra Direktörü Inger Andersen, küresel plastik kirliliğiyle mücadeleye yönelik anlaşmanın hayata geçirilebilmesi için önümüzdeki dönemde güçlü bir siyasi iradenin devreye girmesi gerektiğini vurguladı.
Dünya Ekonomik Forumu’nun 55. Yıllık Toplantıları’nda gerçekleştirilen “Yeni Plastik Anlaşması: Ne Gerekecek?” başlıklı oturumda, geçen yıl Güney Kore’nin Busan şehrinde düzenlenen Küresel Plastik Anlaşması görüşmelerinin sonuçsuz kalma nedenleri ele alındı. Ayrıca plastik kirliliğiyle mücadele için hukuki bağlayıcılığı olan bir anlaşmanın oluşturulması amacıyla atılması gereken adımlar masaya yatırıldı.
Plastik Sızıntılarının Etkisi Artacak
Oturumun açılış konuşmasını yapan Inger Andersen, “Elimizde 22 sayfalık bir taslak metin var ve 32 maddenin 29’u büyük ölçüde kabul edilmiş durumda. Bu maddeler, anlaşmanın büyük bir kısmını oluşturacak şekilde öneriliyor. Ancak hâlâ uzlaşmaya varılamayan bazı kritik alanlar var: kimyasal kullanımı, sürdürülebilir tüketim ve üretim ile finansman. Buna rağmen üye devletler, topluluklar, bilim insanları ve endüstri arasında güçlü bir kararlılık söz konusu. Önümüzdeki aylarda bir anlaşmaya varılabilmesi için ciddi bir siyasi baskıya ihtiyaç duyuluyor.” ifadelerini kullandı.
Andersen, mevcut politikalarla devam edilmesi durumunda plastik sızıntılarının çevreye etkisinin 2040 yılına kadar yüzde 50 oranında artmasının öngörüldüğünü belirtti. Ekosistemlerdeki plastik kirliliğinin sona erdirilmesi için tüm paydaşları birlikte hareket etmeye davet etti.