Makine İmalat Sanayisi İhracatında Düşüş Yaşandı

Türkiye’nin makine ihracatı, serbest bölgeler de dahil olmak üzere yılın ilk iki ayında geçen yılın aynı dönemine kıyasla %4,3 oranında azalarak 4,3 milyar dolara geriledi.

Makine İhracatçıları Birliği (MAİB) verilerine göre, makine imalat sanayisinin ihracatı yılın ilk iki ayında geçen yılın aynı dönemine göre miktar bazında %8,8, değer bazında ise %5,8 oranında düştü. Aynı dönemde kilogram başına ihracat birim fiyatları %5 artış gösterdi.

Şubat ayında sektörün ihracatı değer bazında %5,8, miktar bazında ise %11,6 oranında geriledi. Yıllıklandırılmış verilere bakıldığında ihracattaki düşüş %1,8 seviyesinde sınırlı kalarak toplamda 24 milyar dolar olarak kaydedildi.

Makine İhracatçıları Birliği’nden (MAİB) yapılan açıklamada, Almanya’daki ekonomik durgunluğun sektöre olumsuz yansıdığı vurgulandı. ABD’de ithalat politikalarındaki köklü değişiklikler nedeniyle bu pazarda %14,3’lük bir düşüş yaşandı.

ABD ve Rusya’ya yapılan ihracattaki gerilemenin önceki aya göre yavaşladığı belirtilirken, genişleyen yaptırımların etkisiyle Rusya’ya makine ihracatının aylık 100 milyon doların altına düştüğü ifade edildi. Öte yandan İtalya, Birleşik Krallık, İspanya, Polonya ve Romanya’daki artışların, ana pazarlardaki daralmayı kısmen dengelediği bildirildi.

MAİB, Makine İhracatı ile İlgili Açıklamada Bulundu

Makine İhracatçıları Birliği (MAİB) Başkanı Kutlu Karavelioğlu, Almanya’da makine ve ekipman üreticilerinin dış pazarlarda ciddi kayıplar yaşadığını ve 2024 yılında makine ihracatının nominal olarak %5 oranında gerilediğini belirtti. Karavelioğlu, böyle bir ortamda devlet destekli girişimlerin kaçınılmaz hale geldiğini vurguladı.

Sıkılaşma politikalarının etkisiyle yılın ikinci ve üçüncü çeyreklerinde daralan makine ve teçhizat yatırım harcamalarının, son çeyrekte %4,2 oranında artarak yeniden büyüme gösterdiğine dikkat çeken Karavelioğlu, küresel ölçekte yaşanan belirsizliklerin sektör üzerindeki etkilerine değindi. Karavelioğlu, yeni ABD yönetiminin müesses nizamın beklentilerinden uzak politikalarının, ülkelerin savunma ve altyapı stratejilerini gözden geçirmelerine neden olduğunu ifade etti. Rusya karşısında yalnızlaştığını hisseden Avrupa Birliği’nin tarihi bir dönüşüm sürecine girdiğini belirten Karavelioğlu, bu durumun Türkiye’yi de doğrudan etkileyen gelişmelere yol açtığını söyledi.

Alman Sanayi Federasyonu (BDI) tarafından yapılan bir araştırmaya göre, Almanya’daki şirketlerin üçte birinin ülkede yeni yatırım yapma konusunda isteksiz olduğunu aktaran Karavelioğlu, 2030 yılına kadar yeşil dönüşümün tamamlanabilmesi için gerekli olan 1,4 trilyon Euroluk ek yatırımın nasıl sağlanacağının belirsizliğini koruduğunu dile getirdi.

AB’nin rekabetçilik sorunlarını aşmak için yeni arayışlar içinde olduğunu ifade eden Karavelioğlu, bu kapsamda geliştirilen Temiz Sanayi Mutabakatı ile bürokrasinin azaltılması, Tek Pazar’ın korunması, dijitalleşme ve inovasyonun teşvik edilerek genç nesillerin dönüşüm sürecine daha fazla dahil edilmesinin hedeflendiğini belirtti.

Önceki yazı

Nextek ve Coveris’ten Geri Dönüşüm İş Birliği

Sonraki Yazı

Lego, Ürünlerinde Geri Dönüştürülmüş Plastik Kullanacak

Diğer yazılar