Medikal sektörde yerli üretimi artırmak ve dışa bağımlılığı azaltmak için yürütülen çalışmalara dair önemli açıklamalarda bulundu.
Bakan Kacır, özgün üretim kapasitesini artırmaya yönelik teşvik ve destek mekanizmalarının kararlılıkla hayata geçirildiğini belirtti.
Kacır, son 22 yılda medikal sektörü özelinde 3 bin 583 yatırım için teşvik belgesi düzenlediklerini ve bu sayede 945 milyar liralık yatırımın harekete geçirildiğini ifade etti. Katma değerli üretimi desteklemek ve cari açığı azaltmak amacıyla uygulamaya konulan Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı kapsamında; biyobenzer ilaçlardan kanser ve otoimmün tedavilere, ortopedik cihazlardan yenilikçi eşdeğer ilaçlara kadar toplam büyüklüğü 15 milyar lirayı aşan 23 yatırım projesinin desteklendiğini vurguladı.
Projelere ve Genç Bilim İnsanlarına Dev Destek
Bakan Kacır, medikal alanda yenilikçi ürünlerin geliştirilmesinin; mühendislik, tasarım, prototipleme ve deney süreçleri gibi uzun soluklu aşamalarla mümkün olduğunu vurguladı. Bu doğrultuda TÜBİTAK bünyesinde yürütülen ve yine TÜBİTAK aracılığıyla desteklenen projeler sayesinde pek çok yenilikçi ürünün ticarileştiğini belirtti.
Kacır, “Son 22 yılda sadece TÜBİTAK burs ve destek programları aracılığıyla medikal sektörde yürütülen 3 bin 950 projeye ve 17 binden fazla bilim insanımıza, gencimize toplamda 34 milyar lira destek sağladık,” ifadelerini kullandı.
Ar-Ge ve Teknokentler Üretimin Lokomotifi Oldu
Ar-Ge merkezleri ve teknoparkların da medikal sektörde inovatif projelerin hayata geçmesinde öncü bir rol üstlendiğini belirten Kacır, bugüne kadar 73 Ar-Ge merkezinin ve teknoparklardaki 893 teknoloji girişiminin sağlık alanındaki projelerine destek verildiğini kaydetti.
Kacır, yerli üretim oranlarının artışına da dikkat çekerek, “2016 yılında imal edilen ilaçların yerlilik oranı kutu bazında yüzde 75, değer bazında yüzde 42 seviyesindeyken; 2023’ün ilk altı ayında bu oranlar kutuda yüzde 90’ların, değerde ise yüzde 56’nın üzerine çıktı. Tıbbi cihaz ihracatında da ciddi bir gelişme sağladık. 2017 yılında ihracatımız, ithalatın yüzde 23’ünü karşılarken, bu oran günümüzde yüzde 48’e ulaştı” dedi.
Yeni Dönemin Hedefi: Bilimsel Altyapıyı Güçlendirmek
Gelecek dönem hedeflerine de değinen Bakan Kacır, TÜBİTAK, üniversiteler ve Sağlık Bakanlığı iş birliğiyle Türkiye’nin bilimsel araştırma altyapısının daha da ileriye taşınacağını belirtti. Kamu alım stratejileri ile yerli üretim ve Ar-Ge yatırımlarının teşvik edileceğini söyleyen Kacır, medikal sektörde kümelenme yapılarına da özel önem verileceğini ifade etti.
Kacır son olarak, “İnovasyonu besleyen, maliyetleri düşüren ve markalaşmayı hızlandıran kümelenme yapılarının kapasitesini artıracağız. Sanayicimizi ve üreticimizi tüm imkânlarımızla destekleyerek, birlikte çok daha güçlü bir Türkiye inşa edeceğiz,” şeklinde konuştu.