Metal Fiyatları, Zayıf Ekonomik Veriler Nedeniyle Geriledi

Metal, dünya genelinde son dönemde açıklanan zayıf ekonomik veriler, çoğu temel fiyatlarının perşembe günü düşmesine neden oldu.

En büyük tüketici Çin de dahil olmak üzere, küresel çapta talep görünümünün zayıf olması bu düşüşün ana sebebi olarak gösteriliyor. Londra Metal Borsası’nda (LME) üç aylık alüminyum fiyatı, Türkiye saatiyle (TSİ) 08:50 itibarıyla yüzde 0,3 oranında azalarak ton başına 2.350 dolara geriledi. Nikel yüzde 0,5 düşüşle 16.130 dolara, çinko ise yüzde 1,4 düşerek 2.757 dolara indi. Ancak, bakır fiyatları düne göre yüzde 0,07 artarak 8.966,50 dolar seviyesine yükseldi.

LME’de kurşun yüzde 0,6 düşerek ton başına 2.008 dolara, kalay ise yüzde 0,36 azalarak 30.390 dolara geriledi. Temmuz ve ağustos aylarında değer kaybeden LME bakır, bu ay da güçlü bakır katot üretimi ve zayıf talep görünümünün etkisiyle yüzde 0,4 oranında geriledi.

ANZ analistleri, “Bakır, Çin’deki talep beklentilerinin giderek daha olumsuz hale gelmesi nedeniyle baskı altında kaldı. Piyasa, Pekin’in yavaşlamayı daha fazla teşvik önlemi ile ele almakta başarısız olabileceğinden endişe duyuyor” şeklinde değerlendirmede bulundu. Bu yorum, Çin ekonomisinin durgunluğuna dair kaygıları artırarak bakır fiyatları üzerinde ek bir baskı yarattı.

Şanghay Vadeli İşlemler Borsası’nda (SHFE) en çok işlem gören Ekim vadeli bakır kontratı, gün ortasında yüzde 0,3 azalarak ton başına 71.800 yuan (10.111,54 dolar) seviyesine indi. Çin ekonomisindeki yavaşlama ve talep beklentilerinin kötüleşmesi, metal piyasalarında geniş çaplı bir etki yaratırken, yatırımcılar ve analistler Pekin’in olası teşvik adımlarına odaklanmış durumda. Bu gelişmeler, metal fiyatlarının dalgalanmasına neden olurken, küresel ekonomik görünümün belirsizliği piyasalarda tedirginlik yaratmaya devam ediyor.

Bu Yazıyı paylaş
Shareable URL
Sonraki Yazı

Türkiye Metal Sanayi İhracat Endeksi Zirveye Fırladı!

Diğer yazılar