Antalya OSB’nin BAKA iş birliğiyle yürüttüğü Yeşil OSB Temiz Antalya Projesi, 10 aylık sürecin sonunda başarıyla tamamlandı.
Yeşil OSB hazırlık süreci kapsamında bölgede faaliyet gösteren tüm firmaların katılımına açık şekilde “Yeşil OSB Temiz Antalya Projesi Analiz Anketi” düzenlendi.
TÜBİTAK MAM Destekli Çevresel Değerlendirme
Proje sürecinde, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) yetkilileri tarafından belirlenen çevresel performans göstergeleri doğrultusunda, 13 firma proje yararlanıcısı olarak belirlendi. Bu firmalar; Alternatif İnşaat, Antalyapak Metal, Bahar Hindi, Bülbül Akü, Ekolojik Tarım, Fasdat Sebze, Günsu, İstanbul Sera Plastik, Levent Kimya, Öztiryakiler, PSL Elektronik, Tasarım Çelik ve Yörükoğlu Süt olarak açıklandı.
Firmalara, temiz üretim bilincini yaygınlaştırmak ve işletmelerin sürdürülebilirliğini artırarak iklim değişikliğine uyum sağlamalarına katkı sunmak amacıyla “Temiz Üretim Etüdü Danışmanlık ve Raporlama Hizmeti” verildi. Çalışmalar sonucunda 13 firmada yapılacak iyileştirmelerle yılda yaklaşık 1.450 ton karbon salımının önlenebileceği ve toplamda 12 milyon TL’lik enerji ve kaynak tasarrufu sağlanabileceği öngörüldü.
Ali Bahar’ın Anısına Tamamlanan Bir Vizyon Projesi
Proje, Antalya OSB’nin merhum Başkanı Ali Bahar’ın vefatından yalnızca iki gün önce, Antalya OSB Atatürk Konferans Salonu’nda düzenlenen bir törenle başlatılmıştı. Kapanış toplantısı da aynı salonda, onun anısını yaşatır şekilde gerçekleştirildi.
Açılış konuşmaları, Antalya OSB Yönetim Kurulu Başkanı Hasanali Gönen ve BAKA Genel Sekreteri Volkan Güler tarafından yapıldı. Toplantıya ATSO Başkan Yardımcısı Hakan Pakalın, Korkuteli OSB Başkanı Osman Bahçe, OSİAD Başkanı Mehmet Atılgan, Akdeniz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cengiz Toker, KOSGEB İl Müdürü İbrahim Uğur Erkış, TÜBİTAK MAM Araştırma Grup Lideri Tuba Budak, proje faydalanıcısı firmaların temsilcileri ve bölge sanayicileri katılım sağladı.
Yeşil Dönüşümde Eğitim ve Bilinçlenme Vurgusu
Başkan Hasanali Gönen, konuşmasına projeyi merhum Ali Bahar’la birlikte başlatmanın ve onun yokluğunda tamamlamanın hüznünü paylaşarak başladı. 2023 yılından bu yana “Yeşil Dönüşüm” başlığı altında 17 farklı eğitim ve farkındalık etkinliği düzenlediklerini belirtti.
Temiz üretim etütleri sonucunda elde edilen veriler doğrultusunda 13 firmanın yaklaşık 1.450 ton karbon salımını önleyebileceğini vurgulayan Gönen, “Bu firmalar yılda toplamda 12 milyon TL’lik tasarruf sağlayabilecekler. Bu tür çalışmaların OSB’deki tüm firmalara uygulanması durumunda ise bu tasarrufun yaklaşık 24 katına ulaşılması mümkün. Bu da küçük ölçekli bir fabrikanın kurulması için gerekli sermayeyi karşılayabilecek büyüklüktedir” dedi.
Sürdürülebilir Gelecek İçin Ortak Adımlar
Gönen, konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı:
“Güçlü, verimli ve güvende hissetmeye devam etmek ve ülkemizin üretim boyutunda iklim kanunlarından olumsuz etkilenme seviyesini en aza indirmek amacıyla, enerji verimliliğine ve tasarrufa yönelerek karbon salımını azaltmamız gerekiyor. Cennet vatanımızın kaynaklarını katı kurallar yerine hakkaniyetli ve bilinçli şekilde kullanmamız hayati önem taşıyor.”
Toplantı, proje sürecine katkı sunan kişi ve kurumlara plaket takdimi ile sona erdi.