OSB’lerde Yeşil Enerji Kullanımı Zorunlu Olacak!

Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) ile ilgili mevzuatta yapılan yeni düzenlemeyle OSB’lerin enerji tüketimlerinin en az %10’unu yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılaması gerekecek. Bu kapsamda sanayi bölgeleri, kendi bünyelerinde yenilenebilir enerji sistemleri kurarak enerji ihtiyaçlarını daha sürdürülebilir hale getirmekle yükümlü olacak. Yapılan değişiklik, sanayide yeşil dönüşümü teşvik etmeyi ve dışa bağımlılığı azaltmayı hedefliyor.

Sera gazı emisyonlarını azaltma ve iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında hazırlıkları tamamlanmak üzere olan İklim Değişikliği Kanunu, Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) için yeni yükümlülükler getirmeye hazırlanıyor. Yeni düzenlemeyle sanayi bölgelerinin çevresel etkilerini en aza indirmeye yönelik adımlar atması ve sürdürülebilir üretim modellerine geçiş yapması hedefleniyor.

Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) Kanunu’na eklenen yeni düzenlemeyle OSB’lerde oluşan atıkların döngüsel ekonomi prensipleri doğrultusunda yönetilmesi zorunlu hale geliyor. Edinilen bilgilere göre, hazırlanan yasa teklifinde iklim değişikliğiyle mücadelede kamu kurumları, özel sektör ve bireylerin sorumlulukları detaylı şekilde tanımlanıyor.

Sanayi Bölgeleri, İklim Dostu Bir Yaklaşım Sergileyecek

Sanayide yeşil dönüşümün sağlanması adına OSB’lerin üstleneceği rol, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın sorumluluk alanları kapsamında ele alınıyor. Bakanlık, enerji ve kaynak verimliliğini artırmaya yönelik adımların yanı sıra düşük emisyonlu üretim yöntemleri, yenilenebilir enerji kullanımı, alternatif yakıtlar ve düşük karbonlu ham maddelerin yaygınlaştırılması için düzenlemeler getirecek.

Organize sanayi bölgeleri, endüstri bölgeleri, teknoloji geliştirme bölgeleri, serbest bölgeler ve sanayi sitelerinde yenilenebilir enerji altyapılarının geliştirilmesi, enerji verimliliğinin artırılması ve sıfır atık uygulamalarının yaygınlaştırılması için kapsamlı çalışmalar yürütülecek. Bu çerçevede sera gazı emisyonlarının azaltılmasına yönelik projeler teşvik edilecek.

Ayrıca işletmelerin karbon ayak izini düşürmesine destek olmak amacıyla teşvik ve destek mekanizmaları oluşturulacak. Tüm sektörlerde iklim ve çevre dostu teknolojilerin araştırılması, geliştirilmesi, transfer edilmesi ve yaygınlaştırılması da sanayi politikalarının öncelikli hedefleri arasında yer alacak.

Bu Yazıyı paylaş
Shareable URL
Önceki yazı

ASO’dan KOBİ’lere Müjde: Yeni Fırsatlar

Sonraki Yazı

Plastik Sektöründe Yabancı Yatırım

Diğer yazılar