OSTİM Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü, 2024 yılı faaliyetlerini değerlendirmek ve 2025 çalışma programını gözden geçirmek üzere bir İstişare Toplantısı düzenledi. Bu toplantıya sanayiciler, eğitimciler, akademisyenler ve kamu kurumlarından temsilciler katıldı.
Toplantı, OSTİM OSB Bölge Müdürlüğü Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Açılış konuşmasını yapan OSTİM OSB Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, OSTİM’in gelecekte daha etkili, verimli ve teknolojik bir düzeye ulaşabilmesi için katılımcıların katkılarına ihtiyaç duyduklarını belirtti.
Türkiye’nin Sanayileşmesine Katkı
Aydın, OSTİM’in Türkiye ve birçok farklı bölgede bilinen ve takdir edilen bir kurum olduğunu vurguladı. “OSTİM’i sadece bu coğrafya ile sınırlı göremeyiz. Bilgi ve tecrübelerimizden yararlanmak isteyen farklı şehirler ve sektörler var. Kümelenmelerimiz Anadolu’yu kapsayan bir yapı oluşturuyor. Ayrıca, Türkiye’nin diğer şehirlerine de hitap ederek, onların sanayileşmesine ve rekabet gücüne katkıda bulunmayı hedefliyoruz. Yurt dışından gelenler, burada yaptıklarımızı görünce kendi ülkeleri için de talep ediyor. Bu nedenle, Türk dünyasına, İslam dünyasına ve insanlığa hizmet etmek için Azerbaycan, Özbekistan ve Kenya gibi ülkelere giderek OSTİM modelini yayma çabası içindeyiz.” dedi.
Eğitim ve Teknoloji
Eğitim ile teknoloji, OSTİM’in vazgeçilmez iki başlığı olarak öne çıktı. Aydın, “Türkiye’de ilk kez ODTÜ Teknokent’in kampüsünü OSTİM’e taşıdık. Üniversite ve sanayi iş birliğini sağlamak için örnek bir çalışma gerçekleştirdik. OSTİM Teknopark’a Ankara Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, Başkent Üniversitesi, Atılım Üniversitesi, Çankaya Üniversitesi, TOBB ETÜ ve OSTİM Teknik Üniversitesi’ni bir araya getirdik. Teknolojinin sanayi ile entegrasyonu için önemli bir arayüz oluşturmuş olduk. 1993 yılında hedeflediğimiz OSTİM Teknik Üniversitesi’ni sanayinin kalbinde kurmuş olmaktan gurur duyuyoruz.” şeklinde konuştu.
Orhan Aydın, iş birliği ve dayanışmanın sanayicilere sağladığı avantajlara da dikkat çekti. “OSTİM, bir ekosistemdir. Burada bulunan firmaların işbirliği, ayrı bir katma değer yaratıyor. Tek başına başka bir yerde olmakla, OSTİM gibi bir ortamda yer almanın farkı büyük. Bu nedenle, burada bulunan firmalar hızla büyüme imkanı buldu.” dedi.
OSTİM Teknoloji Vadisi Olacak
Aydın, OSTİM’in teknolojinin geliştirilip yönlendirildiği bir bölge olma hedefini sürdürdüğünü ifade etti. ABD’deki Silikon Vadisi’ne atıfta bulunarak, “OSTİM’de zaten firmalar mevcut. Bu firmalara destek olmak için OSTİM Teknik Üniversitesini kurduk. OSTİM, bir teknoloji vadisi ve teknoloji üniversitesi olacak. Yeni kampüsümüzün temelini attık; Ostim Teknopark ile birlikte inşaat tamamlandığında, tam anlamıyla bir teknoloji vadisi haline geleceğiz.” dedi.
İstişare Toplantısı’na katılanlara teşekkür eden Aydın, “Sizlerin önerilerini dikkate alarak, yaptıklarımıza yeni katkılar ekleyeceğiz. Bilginize ve deneyiminize ihtiyacımız var.” değerlendirmesinde bulundu.
OSTİM OSB Bölge Müdürü Adem Arıcı, sanayicilerin OSB hizmetleri dışındaki taleplerine de yanıt vermek için çalıştıklarını belirtti. Arıcı, “Sanayicileri OSTİM sanayileşme ekosisteminin ilgili kurumlarıyla buluşturuyoruz.” diyerek, 2024 yılı faaliyetleri ve 2025 yılı çalışma programını sundu.
Konuşmaların ardından, OSTİM Teknik Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ünsal Sığrı’nın moderatörlüğünde katılımcılar, İmar ve Altyapı, Çevre, Güvenlik ve Temizlik, Elektrik ve Doğal Gaz, Basın, Tanıtım ve Müşteri İlişkileri, Kümelenme, Mesleki ve Teknik Eğitim, İstihdam, Dış Ticaret ve İhracat, Sanayi-Üniversite İş Birliği, Proje Destek Ofisi, Dijitalleşme ve Yeşil Dönüşüm, Teknopark- Rekabetçi ve Yenilikçi Projeler gibi başlıklar altında görüş ve önerilerini paylaştı.