Dünya genelinde ve Türkiye’de yürütülen geri dönüşüm projeleri sayesinde tonlarca atık tekrar işlenerek kullanıma sunuluyor.
Plastik poşet kullanımını kısıtlayan yasalar 91 ülkede etkin şekilde uygulanırken, bu alandaki öncü ülkeler arasında Afrika kıtası yer alıyor. Türkiye’de de Sıfır Atık projesi çerçevesinde gerçekleştirilen çalışmalarla her yıl atık yönetimindeki hedefler daha da ileri taşınıyor.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 2017 yılında hayata geçirilen “Sıfır Atık Projesi”, sürdürülebilir kalkınma prensipleri doğrultusunda atıkların kontrolünü sağlamak ve gelecek nesillere daha temiz bir dünya bırakmayı hedefliyor. Proje kapsamında bugüne kadar toplanan 45,5 milyon ton geri dönüştürülebilir atık sayesinde ekonomiye 96 milyar lira katkı sağlandı. Ayrıca Türkiye’deki plastik poşet kullanımını azaltma çabaları, dünya genelinde pek çok ülkede benzer uygulamalarla destekleniyor.
Türkiye’de, sıfır atık hedefine yönelik olarak gerçekleştirilen eğitim programları kapsamında yaklaşık 19,5 milyon kişi bilinçlendirildi. 2017 yılında yüzde 13 olan geri dönüşüm oranı, 2021’de yüzde 27,2’ye ve 2022’de yüzde 30,13’e yükseltilerek önemli bir başarıya imza atıldı. Bu oranın, 2035 yılına kadar yüzde 60’a çıkarılması planlanıyor.
Sıfır Atık Projesi’nin hayata geçirildiği son altı yıl içinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan lisans alan işletmeler tarafından toplamda 45,5 milyon ton geri kazanılabilir atık işlendi. Bu atıklar; 25,4 milyon ton kağıt-karton, 6,6 milyon ton plastik, 2,6 milyon ton cam, 0,7 milyon ton metal ve 10,2 milyon ton organik ve diğer geri dönüştürülebilir atıklardan oluşuyor. Geri kazanılan bu atıklar sayesinde, ekonomiye 96 milyar liradan fazla katkı sağlandı.