Türkiye’nin en önemli üretim merkezlerinden biri olan Kocaeli, sanayi altyapısını dijital dönüşüm vizyonuyla buluşturmaya hazırlanıyor. Avrupa Birliği Başkanlığı Mali İşbirliği ve Proje Uygulama Genel Müdürü Bülent Özcan’ın Kocaeli Sanayi Odası Meclis toplantısında yaptığı açıklamalar, bu dönüşüm sürecine ışık tutuyor. Özcan’ın dikkat çektiği dijitalleşme hedefi, kentte atılan somut adımlarla desteklenmeye devam ediyor.
Sanayi üretimi açısından yalnızca Türkiye’de değil, Avrupa genelinde de önemli bir konuma sahip olan Kocaeli, üretim kalitesi ve dijital altyapısıyla öne çıkıyor. Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Bülent Özcan, şehrin Ar-Ge gücü, nitelikli insan kaynağı ve teknolojik donanımıyla küresel üretim zincirinde stratejik bir noktada yer aldığını vurguladı. Özcan, “Kocaeli sadece üretim hacmiyle değil, yüksek teknoloji ve sürdürülebilirlik esasına dayanan dijital dönüşüm potansiyeliyle de dikkat çekiyor” dedi.
Kocaeli, ADİM Statüsü İçin Yeni Bir Fırsatın Eşiğinde
Özcan, Avrupa Birliği destekli Dijital İnovasyon Merkezleri (ADİM) kapsamında Kocaeli’nin yedek merkezlerden biri olarak süreçte yer aldığını belirterek, kentin bu kez resmi ADİM statüsü kazanabilmesi için başvuru sürecinin devam ettiğini aktardı. Halihazırda beş merkezin aktif olduğu programda, AB’nin iki yedek adaya daha destek vermesi planlanıyor. Bu çerçevede Kocaeli, yeniden değerlendirilen aday kentler arasında bulunuyor. Özcan, AB fonlarının etkin kullanımı için Kocaeli’nin bu süreçte avantajlı bir pozisyonda olduğunu da kaydetti.
Dijitalleşmenin yalnızca altyapıdan ibaret olmadığını vurgulayan Özcan, bu sürecin üniversite-sanayi iş birliklerini güçlendiren, Ar-Ge ve inovasyon faaliyetlerine kaynak sağlayan nitelikte projeleri kapsadığını belirtti. Özcan, Kocaeli’nin ADİM programına dahil olmasıyla birlikte hem yerel kalkınmanın hem de Türkiye’nin yeşil ve dijital dönüşüm hedeflerinin ivme kazanacağını ifade etti.
Yerelde katma değer yaratacak projelere öncelik verdiklerini belirten Özcan, Kocaeli’nin hem yan sanayi gücü hem de inovatif potansiyeli ile Türkiye’yi uluslararası rekabette ileri taşıyacak şehirlerden biri olduğuna dikkat çekti. Avrupa Birliği fonlarının, bu gibi stratejik kentlerde doğru şekilde yönlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Özcan, özel sektör, üniversiteler ve kamu kurumlarını daha fazla proje üretmeye çağırdı.