Sanayi, Global Krizlerin Gölgesinde

Pandemi sonrası dünya genelinde yaşanan krizler, sanayinin tüm alanlarında ciddi bir güç kaybına yol açtı.

Özellikle hemen her sektöre yan ürün sağlayan metal ve döküm endüstrileri, küresel daralmaların yanı sıra ekstra bir negatif baskı altında kaldı. Örneğin, Türkiye metal döküm sektörü 2024 yılında, bir önceki yıla kıyasla hem ihracat hem de üretim miktarında düşüş yaşadı. Global sorunların yanında, ülke bazında artan ekonomik sıkıntılar da sektör üzerindeki yükü artırdı.

“Katma Değerli Üretimle Yolumuza Devam Edeceğiz”

Tüm bu zorluklara rağmen Kutes CEO’su Ali Esat Kutmangil, katma değerli üretime yatırım yapmayı sürdüreceklerini vurguladı. Kutmangil, “Kısa, orta ve uzun vadeli planlarımız var. Kısa vadede talaşlı imalat kapasitemizi artırmayı hedefliyoruz. Bu alanda iki kat büyümeyi planlıyoruz; yani ürettiğimiz ürünleri daha katma değerli hale getirmek istiyoruz,” dedi.

Kutes’in Temelleri Demir Ticareti ile Atıldı

Kutes Metal’in kuruluş sürecine değinen Kutmangil, şirketin madencilik değil demir ticaretiyle başladığını belirtti. Babası Mehmet Bekir Kutmangil’in 17-18 yaşlarında demir tüccarlığında deneyim kazandığını ve dökümhanelerle ticarete başladığını ifade eden Kutmangil, “Ailem demir üretimi işine girmek istemedi, ancak babam bu kararı alarak Kutes’i kurdu,” dedi. Şirket, 1986-1990 yılları arasında madencilik faaliyetlerine devam etti ve 1992 yılında ilk döküm üretimi gerçekleştirildi. Kutes, madencilik sahalarının en büyük taşeronlarından biri olarak yılda yaklaşık 5 milyon ton kömür üretmişti.

“Krizler Bizim İçin Alışıldık Bir Süreç”

2007 yılından bu yana aktif olarak sanayinin içinde bulunduğunu belirten Kutmangil, “2000’li yılların başındaki bankacılık krizini ve 2008’deki global krizi yaşadım. Değişimleri öngörmek çok zor. Bu yüzden en kötü senaryoya göre hareket ediyoruz,” dedi. Yatırımlarını güçlü özkaynak oranlarıyla desteklediklerini ifade eden Kutmangil, 2024 yılında Cumhurbaşkanlığı kararıyla Tekirdağ Çorlu’daki arazilerine “Tekirdağ Özel Endüstri Bölgesi” unvanı verildiğini belirtti. Hedeflerinin döküm üretim kapasitesini 50 bin tondan 100 bin tonun üzerine çıkarmak olduğunu söyledi.

“Sanayide Devamlılık Kararlılıkla Sağlanır”

Sanayide ayakta kalmanın kararlı politikalardan geçtiğini belirten Kutmangil, “Faiz oranlarının değişken olduğu ve global piyasaların daraldığı bir ortamda, kârlı olamayan şirketlerin varlığını sürdürmesi çok zor,” dedi. Dünyada yeniden kartların dağıtıldığı bir dönemde olduklarını ifade eden Kutmangil, “Türk sanayiciler değişen koşullara uyum sağlayacak esnekliğe ve kabiliyete sahip. Bugünün ve geleceğin şartlarına uyum sağlayarak ilerlemeyi sürdürüyoruz,” değerlendirmesinde bulundu.

Dünya Ticaretinde Yeni Bir Dönem Başladı

Amerika’nın uyguladığı politikaların Türkiye’ye hem fırsatlar hem de yeni riskler getirebileceğine dikkat çeken Kutmangil, “Dünya Ticaret Örgütü artık eski anlamını yitirdi. Liderler arasındaki doğrudan ilişkiler ticari süreçlerin yönünü belirler hale geldi,” dedi. Türkiye Döküm Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi de olan Kutmangil, küresel resesyonun ve döviz dalgalanmalarının sektör üzerindeki mali yükü artırdığını belirtti.

Türkiye’nin döküm sektöründe Avrupa’da ikinci, dünya genelinde ise onuncu sırada olduğunu vurgulayan Kutmangil, “Hedefimiz düşük tonajlı ama yüksek katma değerli üretim yapmak,” dedi.

“Sürdürülebilir Üretim İçin Hazırlanıyoruz”

Üç kıtada 13 ülkeye ihracat yaptıklarını belirten Kutmangil, yenilenebilir enerji yatırımlarına da hız verdiklerini aktardı. Şu anki yenilenebilir enerji üretim kapasitelerini iki katına çıkarmaları gerektiğini ifade eden Kutmangil, “Türkiye, yenilenebilir enerji altyapısında güçlü bir potansiyele sahip. Endüstri olarak sürdürülebilir üretim süreçlerine entegre olmamız şart,” dedi.

“Aceleciliğin Sonu Büyük Hatalar Olabilir”

2026 yılına güçlü bir şekilde hazırlandıklarını belirten Kutmangil, farklı senaryolar için kurdukları komitelerle şirket yönetimini sürdürdüklerini ifade etti. “Şu anda sektörde yeni ve büyük ölçekli bir yatırım için doğru bir zamanlama yok. Bu yüzden yatırımlarımızı daha stratejik ve avantaj sağlayacak alanlara kaydırıyoruz,” diyen Kutmangil, sanayicilere fizibilitesi olmayan yatırımlardan uzak durmaları tavsiyesinde bulundu. “İş hayatında aceleci davranmamak gerekiyor. Bir fırsat giderse yenisi gelir. Acelecilik, büyük hatalara yol açıyor,” diyerek sözlerini tamamladı.

Önceki yazı

Kalıpçılık Endüstrisi, Yerli Üretime Odaklanıyor

Sonraki Yazı

Türk Dökümüne Yeşil Dönüşüm Fırsatı