Sanayici TOKİ ile Üretim Tesisi Kuracak

İstanbul Sanayi Odası (İSO), haziran ayı olağan meclis toplantısını “Döngüsel Ekonomi, Sürdürülebilir Kalkınma ve Deprem Güvenlikli Sanayi İçin Yenilikçi İş Birlikleri” ana temasıyla gerçekleştirdi. Toplantının önemli konuklarından biri olan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, sanayicilerin uzun süredir beklediği projelere ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Bakan Kurum, İSO ile Bakanlık iş birliğinde yürütülecek sanayide dönüşüm projelerine değinerek, İstanbul’daki sanayi tesislerinin Anadolu’ya taşınmasına yönelik planlanan adımları anlattı. Bu kapsamda TOKİ eliyle yeni sanayi alanlarının inşa edileceğini belirten Kurum, “Sanayicilerimiz, ister kiracı ister mülk sahibi olarak bu tesislerde üretim yapabilecek. Sektörel talepler doğrultusunda yer tahsisi ve inşaat süreçlerini hızla hayata geçireceğiz. Bu çalışma İstanbul’un sanayi yapısında köklü bir dönüşümün başlangıcı olacak” dedi.

Sanayi Alanlarında Güvenlik Vurgusu

Bölgesel güvenlik risklerine de dikkat çeken Bakan Kurum, çevre coğrafyada yaşanan çatışmalara atıfta bulunarak stratejik üretim merkezlerinin korunmasının önemine işaret etti. Kurum, “Sınırlarımızda yaşanan krizler, ülkelerin ilk hedef aldığı yerlerin üretim tesisleri olduğunu gösteriyor. Türkiye olarak biz de sanayi bölgelerimizi her türlü savaş ve kriz ortamına karşı dirençli hale getirmeliyiz. Üretim ve tedarik zincirimizi kesintisiz sürdürebilecek bir yapıyı hızlıca kurmamız gerekiyor” diye konuştu.

Konut ihtiyacına yönelik çalışmalar hakkında da bilgi veren Bakan Kurum, yıl sonuna kadar 81 ilde yeni sosyal konut projelerinin başlayacağını söyledi. İstanbul’da ayrıca kiralık konut üretiminin artırılacağını vurgulayan Kurum, “Hem Anadolu hem Avrupa yakasında yeni kiralık konutlar inşa ederek kentsel dönüşüme destek olacağız. Aynı zamanda konut kiralarındaki artış baskısını da azaltmayı hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.

Bahçıvan’dan Yeşil Dönüşüm Çağrısı

Toplantıda söz alan İSO Başkanı Erdal Bahçıvan ise sanayinin küresel rekabet gücünü artırmak için yeşil dönüşümün ve döngüsel ekonomi modelinin önemine dikkat çekti. Bahçıvan, “Doğal kaynakların hızla tükendiği bir çağda, sanayimizin ‘al-kullan-at’ anlayışından vazgeçmesi kaçınılmaz. Ipsos iş birliğiyle yürüttüğümüz İSO Sanayide Sürdürülebilirlik Eğilimleri 2025 Araştırması’nda farkındalık düzeyinin 100 üzerinden 50,33’e ulaştığını gördük. Bu yeterli değil. Yeşil dönüşüm bilincinin tüm sektörlerde hızla artması gerekiyor” şeklinde konuştu.

Önceki yazı

Yalova Makine Geleceğe Karbon Hamlesi