Şişecam Sürdürülebilirlik Direktörü Gözde Morkoç, şirketin 2030 ve 2050 sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmak amacıyla en yeni teknolojileri kullanarak çevresel ve sosyal etkiyi artırmayı hedeflediklerini belirtti.
2023 Sürdürülebilirlik Raporu’na ilişkin değerlendirmelerde bulunan Morkoç, raporun şirketin sürdürülebilir büyüme vizyonunu ve gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakma amacını yansıttığını söyledi. Morkoç, raporun GRI (Küresel Raporlama İnisiyatifi) standartlarıyla uyumlu olduğunu ve CareforNext sürdürülebilirlik stratejileri çerçevesinde yapılan çalışmaların sonuçlarını sunduğunu ifade etti. Raporda yer alan 10 çevresel ve sosyal parametre için üçüncü taraf güvence hizmeti aldıklarını da ekledi.
2024 için belirlenen sürdürülebilirlik hedefleri hakkında bilgi veren Morkoç, “2030 ve 2050 yıllarına yönelik somut hedefler doğrultusunda adımlarımızı atıyoruz. ‘Gezegeni Koru’ eksenimiz kapsamında, doğal kaynaklara olan etkilerimizi asgari düzeye indirmeyi, atık miktarını azaltmayı ve kaynakları verimli kullanmayı hedefliyoruz. Bu doğrultuda enerji tüketimi, sera gazı emisyonlarının azaltılması, su yönetimi, atık yönetimi ve yenilenebilir enerji kullanımı konularında çalışmalarımıza devam ediyoruz. 2050 yılına kadar karbon nötr olma hedefimiz bulunuyor. Ayrıca, 2030’a kadar 53 MW yenilenebilir enerji kapasitesi geliştirmeyi, temiz su tüketimini yüzde 15 azaltmayı ve ambalaj atıklarını yüzde 50 azaltmayı hedefliyoruz.” dedi.
Kadın istihdamını artırma konusuna da değinen Morkoç, “2030’a kadar kadın istihdam oranını en az yüzde 25’e çıkarmayı ve Women Expression Programı’nı hayata geçirmeyi planlıyoruz. Ayrıca, çalışanlarımızın yetkinliklerini geliştirmek amacıyla eğitim programları düzenliyor ve çalışan bağlılığını artırmayı hedefliyoruz. İş kazalarının sıfıra indirilmesi ve esenlik programlarının yaygınlaştırılması da önceliklerimiz arasında yer alıyor.” dedi.
Morkoç, sürdürülebilirlik ve mükemmelliği sağlamak için yenilikçi yaklaşımlarla araştırma ve geliştirme çalışmalarına odaklandıklarını vurguladı. “Projelerimizi Şişecam Bilim Teknoloji ve Tasarım Merkezi önderliğinde geliştiriyoruz. 2023’te sürdürülebilir ürünlerimizin ciro içindeki payını yüzde 16,2’ye çıkardık ve AR-GE projelerimize yaklaşık 275 milyon lira harcadık. Bu harcamaların yüzde 63,5’i sürdürülebilirlik projelerine ayrıldı.” dedi.
Morkoç, ABD’deki yatırımlarının da sürdürülebilir büyümeye katkı sağladığını belirtti. “ABD’de doğal soda külü ihracat hedeflerimize ulaşmamızı sağlayacak tedarik zinciri yapısını kurarak sürdürülebilir büyümeyi garanti altına almayı amaçlıyoruz. Ayrıca, Mersin’de Endüstri 4.0 prensiplerine uygun yeni hat yatırımlarıyla buzlu cam ve güneş enerjisi camı üretim kapasitelerimizi artırmayı planlıyoruz.” diye ekledi.
Son olarak, suyun verimli kullanımının önemine dikkat çeken Morkoç, “Sürdürülebilir su yönetimi, operasyonlarımızın sürdürülebilirliği açısından büyük önem taşıyor. Bu doğrultuda, suyun verimli kullanılması ve operasyonel iyileştirme çalışmalarına devam ediyoruz.” dedi. Eğitim ve öğretime katkıyı toplumsal sorumluluğun bir parçası olarak gördüklerini ve genç nesillerin bilgi ve becerilerini geliştirmek için çeşitli projeler desteklediklerini belirterek konuşmasını tamamladı.