Türkiye’deki dört, yurt dışındaki iki üretim tesisiyle faaliyet gösteren Sütaş, 50’nci kuruluş yıl dönümünü Bingöl’deki yeni yatırımıyla kutluyor. Şirket, 3 bin 200 dekar alana kurduğu entegre tesisle hem üretim kapasitesini artırmayı hem de bölge genelinde sürdürülebilir bir süt ekosistemi oluşturmayı hedefliyor.
Bingöl’deki tesisin, 2033 yılına kadar bölge ekonomisine toplam 1.4 milyar dolarlık katkı sunması ve yaklaşık 9 bin kişiye istihdam sağlaması bekleniyor. Günlük bin ton süt işleme kapasitesine sahip olan fabrikada, 18 farklı süt ürünü aynı anda üretilip paketlenebiliyor.
Bölge Ekonomisine Çok Yönlü Katkı
Şu ana kadar 202 milyon doları aşkın yatırım gerçekleştirilen tesiste, 2026 yılı sonunda tam kapasiteye ulaşılması planlanıyor. Sütaş Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, şu anda işlenen sütün yüzde 90’ının Bingöl ve çevresindeki üreticilerden tedarik edildiğini belirtti. Yılmaz, kapasitenin artmasıyla birlikte ek 200 milyon dolarlık yeni yatırımın da gündeme gelebileceğini ifade etti.
Şirketin projeksiyonlarına göre, Bingöl’ün 2033 yılı gayrisafi yurt içi hasılasının Sütaş yatırımıyla birlikte 3.6 milyar dolara yükseleceği öngörülüyor. Kişi başı gelirde ise 7 bin 322 dolardan 10 bin 221 dolara çıkış bekleniyor.
Yılmaz, yatırımın bölge istihdamına 8 bin 600’ün üzerinde doğrudan ve dolaylı katkı sağlayacağını dile getirerek, vergi gelirlerinde de ciddi artış yaşanacağını belirtti. Sütaş yatırımıyla birlikte Bingöl’de 2033 yılında toplanacak vergi gelirlerinin 404 milyon dolara ulaşması hedefleniyor. Bu rakam, yatırım öncesi tahminlerin yaklaşık 2,5 katı.
Enerji İhtiyacını Gübreden Karşılıyor
Sütaş Bingöl Tesisi, çevre dostu üretim modeliyle de dikkat çekiyor. Tesis, elektrik ihtiyacının yüzde 92’sini biyogaz tesislerinde elde edilen yenilenebilir enerjiden karşılıyor. Ayrıca 26,3 MWp gücünde güneş enerjisi panelleriyle de enerji üretimi destekleniyor. 2025 yılı itibarıyla tüm elektrik ihtiyacının kendi üretiminden karşılanması planlanıyor.
Bingöl’de şu anda 658 çiftçi ailesi Sütaş’a günlük ortalama 28,3 ton süt sağlıyor. Şirket, sözleşmeli tarım modeliyle bölgedeki üreticilere yem bitkileri üretimi için makine, ekipman ve finansman desteği sağlıyor. 2024 yılı içerisinde yalnızca bitkisel üretim için çiftçilere 245 milyon TL ödeme yapıldı, bu rakamın 2025’te 414 milyon TL’ye çıkması bekleniyor.
Sütaş Bingöl Entegre Tesisi sadece üretim değil, aynı zamanda eğitim ve araştırma merkezi olarak da faaliyet gösteriyor. Tesiste kurulan Süt Hayvancılığı Eğitim Merkezi ile bölgedeki çiftçilere ve hayvancılıkla ilgilenen girişimcilere ücretsiz eğitim veriliyor. Ayrıca hayvan sağlığı, nesil ıslahı ve süt verimliliğini artırmaya yönelik Ar-Ge çalışmaları da yürütülüyor.
Gıda Güvenliği Vurgusu
Süt fiyatlarındaki artışın üretici kaynaklı olmadığını da vurgulayan Yılmaz, “Raftaki fiyatı biz belirlemiyoruz. Bizim isteğimiz üretimde istikrar. Sütçülüğü çözemeden Türkiye et üretiminde de istikrar yakalayamaz” dedi.
Sütaş, Karacabey, Aksaray, Tire ve son olarak Bingöl’de kurduğu entegre tesislerle Türkiye’nin dört bir yanında üretim gücünü artırırken, 47 ülkeye ihracat yapmayı sürdürüyor. Şirket, 50’nci yılında Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşları listesinde 50’nci sıraya yerleşti.