Tekstil Sektöründe Devrim: Membran ile İleri Teknolojik Atık Su Arıtma

Avrupa Çevre Ajansı’nın son verilerine göre; tekstil endüstrisi su ve arazi kullanımı açısından Avrupa’da üçüncü büyük tüketici oldu. Aynı dönemde bir Avrupa Birliği vatandaşının giysi ve ayakkabı gereksinimlerinin karşılanması için ortalama 9 metreküp su, 400 metrekare arazi ve 391 kilogram ham maddeye ihtiyaç duyulduğu belirtildi.

Sentetik ürünlerin yıkanması sonucu her yıl yarım milyon tondan fazla mikroplastik okyanuslara karışıyor. Bu durum, tekstil sektörünün çevreye olan etkilerinin azaltılmasını ve kullanılan suyun ileri teknoloji atık su arıtma yöntemleriyle geri kazanılarak yeniden kullanılmasını zorunlu kılıyor. Bu yöntemlerin önemi, gün geçtikçe daha da artıyor.

Prof. Dr. İsmail Koyuncu, bu alanda kullanılan yöntemlerden biri olan membran teknolojileri hakkında açıklama yaptı. Koyuncu, Türkiye’deki kişi başına yıllık su tüketiminin yaklaşık 1350 metreküp olduğunu belirtti. İsmail Koyuncu, bu rakamın 1000 metreküpe düşmesi durumunda Türkiye’nin su fakiri bir ülke haline geleceğini ifade etti.

Koyuncu, sanayide tüketilen suyun yaklaşık yüzde 20’sinin tekstil sektöründen kaynaklandığını belirtti ve aktardı: “Sektörde 2023’te yaklaşık 160 milyon metreküp su tüketilmiş. Bu da yaklaşık 160 milyon metreküp atık su oluştu demektir. Son 5 yılda yaklaşık 800 milyon metreküp su tüketimi ve atık su oluşumunun söz konusu olduğunu söyleyebiliriz. Ülkemizde tekstil sektörü en çok su tüketen ikinci endüstri konumunda.”

Önceki yazı

Krauss Maffei ve Tepro’dan Sürdürülebilir İnovasyon

Sonraki Yazı

Yangi’den Kaynak Verimli Şekillendirme

Diğer yazılar