MÜ Güzel Sanatlar Fakültesi’nden Prof. Dr. İlhami İlhan, tekstil sektörünün karmaşık üretim ve tedarik zincirleri sebebiyle dünya genelindeki karbon salımının yaklaşık yüzde 8-10’unu oluşturduğuna dikkat çekti. Prof. Dr. İlhan ayrıca, endüstriyel atık su kirliliğinin yüzde 20’sinin tekstil boyama ve terbiye işlemlerinden kaynaklanabileceğine işaret etti.
Prof. Dr. İlhami İlhan, moda endüstrisinin, gezegenimizi kirleten ve küresel ısınmayı hızlandıran başlıca sektörlerden biri olduğunu vurguladı. Prof. Dr. İlhan, tekstil üretiminin tüketicilere masum bir görünüm sunsa da doğal kaynakların israfından kimyasal atıklara kadar birçok çevresel zararı barındırdığını belirtti. Ayrıca alışveriş alışkanlıklarının sürdürülebilir tekstil anlayışıyla denetim altına alınabileceğine işaret etti.
Sürdürülebilirlik konusunda bilgi ve farkındalık oluşturulmasının önemini vurgulayan İlhami İlhan, tekstil ürünlerinin üretim ve tüketim süreçlerinin ciddi ekolojik sorunlara yol açtığını belirtti.
İlhan, şu açıklamaları yaptı: “Giyim ve ayakkabı endüstrileri uzun üretim ve tedarik zincirleri ve enerji yoğun üretim yöntemleri nedeniyle, küresel karbon salımının (emisyon) yüzde 8-10’unu üretmekte ve endüstriyel atık su kirliliğinin yüzde 20’sinin tekstil boyama ve terbiye işlemlerinden kaynaklandığı tahmin edilmektedir. Dolayısıyla giyimden ayakkabıya, tarım filelerinden sağlık sektörüne kadar yaygın bir kullanım alanına sahip olan tekstil ürünlerinin üretim ve tüketim süreçlerinin ekolojik sorunlara neden olduğu bilinmektedir.”