Bilim insanları, plastik içerikli poli-pamuk karışımı kumaşların geri dönüşüm sorununu çözmek için yeni bir yöntem geliştirdi. Bu yenilikçi yöntemle pamuğun tamamen kumaştan ayrıştırılması sağlanarak polyester yeniden işlenebilir hale getiriliyor. Böylece biyo-bazlı plastikler için yenilenebilir ham madde üretimi mümkün hale geliyor.
Tekstil sektörü, küresel karbon emisyonlarının yüzde 8’ini oluştururken, her kilogram tekstil ürünü için 2 kilogram karbondioksit salınıyor. UNECE’nin 2018 verilerine göre, tüm tekstil ürünlerinin yüzde 85’i çöpe gidiyor. Bu durum, tekstil atıklarının geri dönüşümünün gezegenin geleceği için kritik bir adım olduğunu gösteriyor.
Araştırmacılar, özellikle geri dönüşümü güç olan poli-pamuk atıklarının geri kazanılması için yürüttükleri yeni çalışma ile poli-pamuk gibi karışımlı kumaşların kimyasal işlemlerle ayrıştırılmasının, biyo-bazlı plastikler için yenilenebilir ham madde sağladığını ortaya koydu.
Atıklar, Geri Dönüşümle Plastik için Ham Madde Olacak
Araştırma, Nature Communications dergisinde yayımlandı. Amsterdam Üniversitesi (UvA) Endüstriyel Sürdürülebilir Kimya grubundaki bilim insanları, poli-pamuk tekstil atıklarının geri dönüşümü için çözüm geliştirdiklerini duyurdu.
Çalışma, oda sıcaklığında süper konsantre hidroklorik asit kullanılarak tüm pamuğun kumaştan ayrıştırılmasıyla başlıyor. Ayrıştırılan pamuk, biyobazlı ürünler, özellikle yenilenebilir plastikler için kullanılabilecek glikoza dönüştürülüyor. Geriye kalan polyester lifler ise mevcut geri dönüşüm teknikleriyle işlenip tekrar kullanılabilir hale geliyor. Avantium şirketiyle iş birliği içinde geliştirilen bu yöntem, poli-pamuk atıklarının geri dönüşüm sorununu çözmeyi amaçlıyor.