Cellsense projesi, tekstil sektöründe süslemeler için kullanılan plastik malzemelerin yerine çevreci ve sürdürülebilir alternatifler geliştiriyor, bu sayede etik işçilik anlayışını da pekiştiriyor.
Tekstil ürünlerinin süslenmesinde kullanılan ve büyük oranda petrol bazlı sentetik plastik ile reçinelerden imal edilen boncuklar, giysilerin kullanım ömrü sona erdiğinde mikroplastiklerin salınımına yol açıyor. Bu süsleme materyallerinin manuel olarak kıyafetlere eklenmesi, atık sorununu daha da artırıyor. Bu soruna çözüm bulmak amacıyla ABD’den bir tasarım ekibi tarafından geliştirilen Cellsense projesi, tekstil süslemeleri için sürdürülebilir ve çevre dostu alternatifler sunuyor ve bu sayede ödüllü bir yenilik olarak dikkat çekiyor.
Cellsense projesi, algler ve selüloz gibi yenilenebilir kaynakları, suya dayanıklı, uygun dokuya sahip ve dayanıklı şeffaf biyo-süslemelere dönüştürebilmek için özel bir teknik geliştirdi. Bu yenilikçi yaklaşım, geleneksel süsleme malzemelerinde kullanılan toksik boyaların yerine geçiyor ve bunun yerine canlı renkler ile biyolüminesans özelliği sunan bakterileri kullanıyor.
Bu proje bireysel süslemelerin üretimini kolaylaştırmak ve enerji tüketimini azaltmak için elektrokaplama tekniğini kullanıyor. Bu yöntem, boncukları yalnızca 3 dakikada üretebilmek için tasarlanmış, bu da süreci büyük ölçekte ve hızlı bir şekilde gerçekleştirmeye olanak tanıyor. Elektrokaplama, malzemelerin hızla işlenmesini sağlayarak verimliliği artırıyor ve daha sürdürülebilir üretim süreçlerine katkıda bulunuyor.