Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, sanayide yeşil dönüşüm sürecini hızlandıracak önemli bir adım atıyor. 1 Aralık 2025’te yürürlüğe girecek olan Endüstriyel Emisyonların Yönetimi Yönetmeliği ile yaklaşık 6 bin sanayi tesisi, çevresel performanslarına göre puanlanacak ve sınıflandırılacak.
Bu uygulama ile sanayi tesislerine “Sanayide Yeşil Dönüşüm Belgesi” verilecek. Çevre dostu üretim yapan tesisler, uluslararası pazarlarda daha rekabetçi konuma gelirken, finansman ve yeşil fonlara erişimde de avantaj sağlayacak.
Yönetmelik; enerji, metal, mineral, kimya, atık yönetimi, otomotiv, tekstil, gıda, deri, kağıt ve hayvancılık gibi geniş bir sektör yelpazesini kapsıyor. Tesisler, çevresel performanslarına göre en düşük “F” ve en yüksek “A” olmak üzere derecelendirilecek.
Tesisler, Bu Bölgeyle Yeşil Dönüşümde Yer Alacak
Yeni kurulacak sanayi tesislerinin ise en az “D” seviyesinde çevre standartlarını sağlaması zorunlu olacak. Halihazırda faaliyette olan veya çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) sürecinde bulunan tesisler ise kademeli bir geçiş sürecine tabi tutulacak. Buna göre; 2028 sonuna kadar en az “F”, 2030’a kadar ise minimum “D” seviyesine ulaşmaları gerekecek.
Bakanlık, bu süreci Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü üzerinden yürütecek. Sektör temsilcileri ve sivil toplum kuruluşlarının da katkısıyla çevreci üretim kriterleri ve denetim yöntemleri şekillendirilecek. Yönetmelik kapsamında, hava, su, toprak, gürültü ve koku kirliliğini azaltacak önlemler öncelikli olacak. Aynı zamanda su ve enerji verimliliği, proseslerde kullanılan kimyasallar ve mevcut en iyi teknikler de değerlendirme kriterleri arasında yer alacak.
Amaç; Türkiye’nin “Sürdürülebilirliğin Yüzyılı” vizyonu doğrultusunda, çevreye duyarlı üretim modelini sanayinin tüm alanlarında yaygınlaştırmak ve küresel rekabet gücünü artırmak.