Türk Sanayisi, 3D Metal Yazıcı Üretimine Odaklanıyor

Türk sanayisi, savunma, otomotiv ve biyomedikal gibi sektörlerde kullanılan ve ihracat kısıtlamaları bulunan büyük ölçekli 3D metal yazıcı üretim teknolojisinin ülkeye kazandırılması için hazırlıklar yapıyor.

Konuyla ilgili açıklama yapan TTAF şirketler grubunun GTOT Teknoloji Teknik Lideri (CTO) Cüneyt Aytaç, metal eklemeli imalat alanında ilerlediklerine değindi.

Aytaç, Türkiye’de savunma sanayisi, otomotiv ve biyomedikal gibi sektörlerde büyük bir ihtiyaç olan metal eklemeli imalat alanında yerli makineleri ve ek donanımları baştan tasarlayarak bir açığı kapatmayı hedeflediklerini belirtti. Yaklaşık 2,5 yıldır bu alanda faaliyet gösterdiklerini ifade eden Aytaç, ambargo altında olan veya kısıtlamalara tabi teknolojileri ülkeye kazandırma amacını vurguladı.

Bu amaçla SLM (Selective Laser Melting) teknolojisini kullanılarak, bir zemin üzerine metal toz serip üzerine lazer ışın uygulayarak parça üretebilen teknolojiye yönelik büyük ölçekli 3D metal yazıcı makine GOLYAT 500 SLM-IB tasarlandı.

3D Metal Yazıcı Makine, Birçok Sektörde Kullanılacak

Aytaç bu tasarımla alakalı şu sözleri aktardı: “Bu teknolojinin en önemli özelliği parça üretiminde hayal ettiğiniz her türlü parçayı titanyum, bakır, alüminyum, çelik, inconel (nikel bazlı bir süper alaşım) gibi birçok metal ve metal alaşımları işleyebilecek makine ve sistemden oluşması. Başlangıçta Federal Ekonomi ve İhracat Kontrol Dairesine (BAFA) takılan büyük ölçekli 3D metal yazıcı makinelere giriştik. Çünkü küçük ölçekli makineler dental, otomotiv sektöründe yoğun olarak Türkiye’ye girebiliyor, kullanılabiliyor ama 500 milimetre çap ve üzeri parça imal edebilen sınıflar ülkelerin özel izinlerine tabi.”

Söz konusu 3D metal yazıcı makinenin içinde 3 ana modül var. Bir modülün ağırlığı toz ve depolama alanları hariç yaklaşık 2,5 ton. Sisteme bakıldığında 11 tonluk bir dev oluşturulmaya başlandı. 3D Metal yazıcı makinenin uzunluğu 5 metre, genişliği 2 metre, yüksekliği 4,5 metre. İlk olarak 1000 vat lazerle başlandı. Daha sonra 4000 vat lazere çıkılacak. Bu sistemin içerisinde çap 500 milimetre, yükseklik 1000 milimetre istenilen her türlü alaşımda parça üretme imkanı mevcut.

3D metal yazıcı makine kullanılarak savunma sanayisine yönelik ağır silah parçaları, helikopter motor gövde parçaları, jet türbin motorlarında kullanılan kanatçık ya da pale tabir edilen parçalar ve benzeri birçok parça üretilebilir.

Bu Yazıyı paylaş
Shareable URL
Önceki yazı

Robotik Araştırma Merkezi Açılacak

Sonraki Yazı

Kutes, GES Yatırımlarıyla Döküm Sektörünü Yeşillendiriyor

Diğer yazılar