Türkiye Metal Sanayi Raporu Yayımlandı

İstanbul Demir ve Demir Dışı Metal İhracatçıları Birliği (İDDMİB), haziran 2024 dönemi TR-METALENDEKS sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı.

Nisan-haziran döneminde belirgin dalgalanmalar yaşayan endeks, haziran ayında ihracat pazarlarında yaşanan durgunluk ve siyasi-jeopolitik gelişmelerin etkisiyle beklenen toparlanmayı erteledi.

Raporda metal sanayi ihracat miktar ve değer endekslerinde belirgin bir düşüş yaşandığı, ancak ihracat birim fiyatlarında sınırlı bir artış olduğu vurgulandı. Bu durum, sektördeki dalgalanmaların ihracat performansını olumsuz etkilediğini ortaya koydu.

Nisan-haziran döneminde yüksek dalgalanma gösteren endekste, çalışma gün sayılarındaki değişim ihracat performanslarını olumsuz etkiledi. Geçen yılın aynı dönemine göre bu yıl 3 çalışma günü daha az yaşanması, ihracat performansını gölgeledi.

Açıklanan sonuçlara göre; haziran ayında ihracat pazarlarındaki durgunluk devam ederken beklenen toparlanma ertelendi. Özellikle siyasi ve jeopolitik gelişmelerin pazarları baskılamaya başladığı ifade edildi. Metal ihracatının değer olarak miktar ve fiyat gelişmelerine bağlı kalmaya devam ettiği belirtilirken, ikinci çeyreğin son ayında çalışma gün sayısının önemli ölçüde azalması nedeniyle ihracatta miktar ve değer olarak düşüş yaşandığı kaydedildi.

Bu Yazıyı paylaş
Shareable URL
Önceki yazı

Türk Mobilya ve Kağıt Sektörü Avrupa’da!

Sonraki Yazı

Sahte Rulmanlar, Makine Endüstrisini Tehdit Ediyor

Diğer yazılar