Türkiye’nin 2030 Teknoloji Vizyonu

Türkiye Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, ülkenin teknoloji ekosistemini güçlendirmek adına atılan adımlara dair önemli açıklamalarda bulundu.  

Bakan Kacır, 2030 yılına kadar Türkiye’den 100 Turcorn çıkarmayı ve 100 bin teknoloji girişiminin hayata geçmesini hedeflediklerini belirtti.

Çankırı Teknokent Resmen Hizmete Girdi

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Çankırı Karatekin Üniversitesi bünyesinde kurulan Teknokent’in açılışını gerçekleştirdi. Açılış törenine Çankırı Valisi Mustafa Fırat Taşolar, MHP Çankırı Milletvekili Pelin Yılık, ÇAKÜ Rektörü Prof. Dr. Harun Çiftçi, Belediye Başkanı İsmail Hakkı Esen ve çok sayıda protokol üyesi ile akademisyenler katıldı. Rektör Harun Çiftçi, Bakan Kacır’a desteklerinden dolayı teşekkür etti.

Teknolojik Dönüşüm ve Ar-Ge Ekosistemi

Bakan Kacır, teknolojik devrimin sosyal yaşamdan iş dünyasına kadar her alanda köklü değişimler yarattığını belirterek, Türkiye’de bu dönüşümün güçlendirilmesi için son 22 yılda Ar-Ge ve inovasyon altyapısının sıfırdan inşa edildiğini vurguladı.

Son dönemde teknopark sayısının 2’den 105’e, teknoparklarda faaliyet gösteren Ar-Ge ve inovasyon odaklı girişimlerin sayısının ise 11 bin 500’ün üzerine çıktığını dile getirdi. Ayrıca, kuluçka merkezleri ve teknoloji geliştime merkezlerinin sayısının artırıldığını belirterek, bu ekosistemin finansal olarak da desteklendiğini ifade etti.

Girişimciliğe 7,2 Milyar Liralık Finansman Desteği

Bakan Kacır, girişim ekosistemine finansman sağlamak amacıyla devreye alınan fonların fonu ve eş finansman modelleriyle toplamda 4,1 milyar liralık kamu kaynağının girişimlere yönlendirildiğini belirtti.

Ar-Ge teşviklerinden en üst seviyede yararlanan Ar-Ge ve tasarım merkezleri ile teknopark firmalarının, aldıkları teşvikin bir kısmını girişimlere yönlendirmelerini zorunlu kılan mevzuat düzenlemeleriyle bugünün değerleriyle 7,2 milyar lira finansmanın ekosisteme kazandırıldığını söyledi.

Turcorn 100 Programı ve Terminal İstanbul Projesi

Teknoloji odaklı girişimlerin desteklenmesi amacıyla Turcorn 100 Programı’nı hayata geçirdiklerini belirten Bakan Kacır, bu programla erken aşama girişimlerin büyüyerek küresel pazarlara açılmasını desteklediklerini dile getirdi.

Ayrıca, Atatürk Havalimanı’nın terminal binalarını dünyanın en büyük teknoloji ve girişimcilik merkezlerinden biri haline getirecek olan Terminal İstanbul Projesi’ni duyurdu.

81 İlde Girişim Ofisleri Kurulacak

Tüm şehirlerin teknolojik dönüşüm yolculuğuna dahil edilmesini hedeflediklerini belirten Bakan Kacır, Ankara’da ilkini açtıkları GO Girişim Ofisleri’nin sayısının 81 ilde 100’e ulaştırılacağını belirtti. Bu ofislerin girişimcilerin potansiyel müşterilere, yatırım fırsatlarına ve iş dünyasına daha yakından erişim sağlamalarına yardımcı olacağını ifade etti.

Teknoloji Dostu Bir Gelecek

Bakan Kacır, Türkiye’nin teknolojide rekabet gücü yüksek ve refah seviyesi artmış bir ülke olma hedefinde kararlı olduklarını vurgulayarak, Milli Teknoloji Hamlesi’nin sadece bir strateji olmadığını, aynı zamanda bir milletin ortak hedefte buluşma hikayesi olduğunu belirtti.

Teknoloji girişimciliğinin sağladığı ekonomik katma değerin, yurdun dört bir yanında hissedilmesi için çalışmaların aralıksız devam edeceğini söyledi.

Önceki yazı

Plastik Ekstrüzyon Teknolojisinde Küresel Bir Güç

Sonraki Yazı

Flo Group’tan Çevre Dostu Kahve Kapsülü Yeniliği

Diğer yazılar