Jeneratör sektörü, markalaşma ve sürdürülebilir ihracat stratejilerini hızlandırarak bu yılın sonuna kadar Türk markalı jeneratörleri 200 farklı ülkeye ulaştırmayı hedefliyor.
Dernek öncülüğünde bir araya gelen sektör temsilcileri, yıllık 800 milyon dolarlık ihracat hacmini iki katına çıkararak 1.6 milyar dolar seviyelerine taşımak için çalışmalarını yoğunlaştırıyor.
Küresel çapta artan enerji arz güvenliği ve depolama ihtiyacının öneminin artması, jeneratör pazarını genişletiyor. Teknolojik yenilikleri ve dünya genelindeki talebi sürekli izleyen Türk jeneratör üreticileri, hem üretim kapasitelerini hem de satış ağlarını genişletmek için çalışmalarını hızlandırıyor.
Jeneratör Sektörü, İhracat Atağında
Türkiye, dünya dizel jeneratör pazarının yüzde 6’sını kontrol ederek 180 farklı ülkeye ihracat yapıyor. Asya Pasifik, Avustralya ve Amerika gibi uzak pazarlara yönelen Türk jeneratör sektörü, ‘uzak pazarlara yakın olma’ stratejisi ile hareket ediyor. Bu bağlamda sektördeki 20 ana üreticiden bazıları, büyüyen bölgesel pazarlardan daha fazla pay elde etmek amacıyla Çin gibi ülkelerde yeni şirketler kuruyor.
Dernek çatısı altında birleşerek markalaşma ve sürdürülebilir ihracat atağına girişen jeneratör sektörü, bu yıl sonuna kadar Türk markalı jeneratörleri 200 ülkeye ulaştırmayı planlıyor. Yıllık ihracat hacmi 800 milyon dolar olan sektör, ihracat değerini en az 1.6 milyar dolara çıkarmayı hedefliyor. 16 Mayıs 2024’te kurulan ve ilk genel kurul toplantısını 12 Temmuz’da yapan Jeneratör Sanayicileri ve Güç Sistemleri Derneği’nin (JENDER) Başkanı Rıdvan Özer, derneğin kuruluş amaçları ve sektörel hedefleri hakkında bilgiler verdi.
Rıdvan Özer, Türkiye jeneratör imalat sanayisinin dünya çapındaki gücünü ve potansiyelini vurgulayarak sektörün ana hedeflerini tüm dünyaya duyurma amacını belirtti. Özer, Türkiye jeneratör imalat sanayisinin, dünya dizel jeneratör sektörünün yüzde 6’sını gerçekleştirdiğini söyledi ve ekledi:“ Küçük ve orta segment olan 75- 375 kVA güç aralığında dünya genelinde Çin’den sonra ikinci sırada yer alıyoruz. Bir çok bölgeye ihracat yapıyoruz ancak ihracatın sürdürülebilir olmasını istiyoruz.”