Yakakent Su Ürünleri İşleme İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nin (OSB) kuruluş protokolü imzalandı ve onay süreci için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na sunuldu.
Kuruluş süreciyle ilgili istişare toplantısı, Samsun Valisi Orhan Tavlı başkanlığında gerçekleştirildi.
Toplantıya; Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanı Abdulkadir Demir, Yakakent Kaymakamı Esra Arık, Yakakent Belediye Başkanı Şerafettin Aydoğdu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Tevfik Akçay, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Selahattin Altunsoy, Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Sağlam ile Bafra Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Serdal Sefa Kocabaş katıldı.
Kurucu Ortaklar Belli Oldu
Yapılan açıklamada OSB’nin kurucu ortaklarının; Samsun Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı (YİKOB), Samsun Büyükşehir Belediyesi, Yakakent Belediyesi ve Bafra Ticaret ve Sanayi Odası olduğu belirtildi.
Yakakent, Su Ürünleri Potansiyeliyle Öne Çıkıyor
Karadeniz’in kıyısında yer alan Yakakent ilçesi, su ürünleri sektöründe her geçen gün artan üretim kapasitesi ve lojistik gücüyle dikkat çekiyor. Bölgedeki balıkçı barınağında, 12 metrenin üzerinde 35 adet trol ve gırgır tipi balıkçı gemisi ile 12 metrenin altında ruhsatlı 40 kıyı balıkçı gemisi faaliyet gösteriyor. Ayrıca su ürünleri yetiştiriciliği yapan ve Yakakent Balıkçı Barınağı’nı kullanan 9 firmaya ait 54 gemi aktif olarak hizmet veriyor. Hasat dönemlerinde bu sayı yaklaşık 60’a kadar çıkıyor.
Üretim ve Lojistikte Yoğun Dönem
1 Eylül ile 15 Nisan tarihleri arasında süren av sezonunda, Yakakent Balıkçı Barınağı günde yaklaşık 200 gemiye lojistik destek sağlıyor. Bu gemiler hem avcılık hem de yetiştiricilik faaliyetleri kapsamında barınağı yoğun şekilde kullanıyor.
Türk Somonu ve Levrek Üretimi Artıyor
Yakakent’te hâlihazırda faaliyette olan 12 adet su ürünleri yetiştiricilik tesisi bulunuyor. Bu tesislerin toplam üretim kapasitesi yılda 14.300 ton seviyesinde. Sinop bölgesinden Yakakent’e taşınan 3 yeni tesis ile birlikte, bu kapasiteye yıllık 9.000 ton daha eklendi. 2024 yılı itibarıyla, 7.350 ton alabalık ve Türk Somonu, 1.770 ton ise levrek üretimi gerçekleştirildi. 2025 yılı için ise bu rakamların üzerine çıkılması bekleniyor.
Avcılık Rakamları da Umut Veriyor
2024 yılında Yakakent’te gerçekleşen avcılık miktarı, başta hamsi ve çaça olmak üzere farklı türlerle birlikte toplamda 17 bin ton olarak kayıtlara geçti. Bu rakam, bölgenin hem ekonomik hem de sektörel büyüme potansiyelini gözler önüne seriyor.