Yapay Zeka Destekli Sistemler, Tarımda İlaç Kullanımını Azaltıyor

Bilgisayar Mühendisi Berkay Koçak‘ın geliştirdiği yapay zeka destekli ilaçlama makinesi, tarlalarda yalnızca yabancı otları hedef alarak hem tarımsal ürünlerde ilaç kalıntısı oluşumunu engelliyor hem de ilaçlama maliyetlerini yüzde 90’a varan oranda azaltıyor.

Son yıllarda dijital tarımdaki hızlı ilerlemeler; nesnelerin interneti, kablosuz sensör ağları ve yapay zeka gibi teknolojilerle birlikte tarımda verimlilik ve üretkenliği artırmanın yanı sıra, biyolojik çeşitliliği ve toprak sağlığını koruma, gıda güvenliğini güçlendirme, sınırlı kaynaklar üzerindeki baskıyı azaltma ve iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlıyor. Bu teknolojiler, tarım ilaçları ve gübrelerin yerinde ve optimum miktarda kullanılmasını sağlayarak daha sağlıklı gıdalara erişimi ve üretim kalitesini de iyileştiriyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı verilerine göre, Türkiye’de 2022 yılında tarım ilacı kullanımı, bir önceki yıla kıyasla yüzde 4,5 artarak 55 bin 374 tona ulaştı. Bu miktarın yüzde 26,3’ünü yabancı ot öldürücüler (herbisitler) oluşturdu. İnsan ve çevre sağlığını koruma hedefi doğrultusunda, tarım ilaçlarının daha kontrollü ve uygun miktarda kullanılmasını sağlamak için akıllı teknolojiler giderek daha fazla önem kazanıyor.

Akıllı Tarım Teknolojileri Sürdürülebilirlikle Buluşuyor

Bridgesoft’un kurucusu ve bilgisayar mühendisi Berkay Koçak, yapay zeka ve akıllı tarım teknolojileri alanında yürüttükleri çalışmalarla, tarımda kullanılan cihazların yapay zeka gibi ileri teknolojilerle donatılmasının akıllı tarımda önemli bir ilerleme sağladığını belirtti.

Koçak, tarımda dijitalleşmenin kaynakların etkin kullanımı ve verim artışı sağladığına dikkat çekerek, bu sayede daha az kaynakla daha fazla üretim yapılmasının karbon emisyonunu azalttığını ve iklim değişikliğiyle mücadeleye katkıda bulunduğunu ifade etti.

Berkay Koçak, üretim sürecinde rekolte ve hasadı olumsuz etkileyen en önemli faktörlerden birinin yabancı otlar olduğunu vurguladı. Yabancı otlarla mücadelede kullanılan tarım ilaçlarının miktarının doğru şekilde ayarlanmasının önemine dikkat çeken Koçak, bu otlarla yeterince mücadele edilmediğinde arazinin yabani otlarla kaplanarak hasatta yüzde 30’a varan kayıplara yol açabileceğini belirtti. Öte yandan, aşırı ilaç kullanımının bitkilerde strese neden olup büyümeyi durdurabileceğini ve ürünlerde ilaç kalıntısı oluşma riskini artırdığını dile getirdi.

Koçak, geliştirdikleri yapay zeka destekli sistemin traktöre monte edilen bir ilaçlama makinesi olduğunu belirtti. Bu akıllı ilaçlama makinesinin, yapay zeka ile yabancı otları tespit edip yalnızca bu hedeflere tarım ilacı uygulayarak herbisit kullanımında yüzde 90’a varan tasarruf sağladığını söyledi.

Bu Yazıyı paylaş
Shareable URL
Önceki yazı

Ambalaj Sektöründe Dijital Dönüşüm ve Sürdürülebilirlik

Sonraki Yazı

6. İstanbul Kimya ve Tekstil Zirvesi Başlıyor

Diğer yazılar