Yeni Plastik Film Malzemesi

Plastik filmler genellikle petrol bazlı düşük yoğunluklu polietilenden (LDPE) yapılır ve büyük bir karbon ayak izine sahiptir.

Fraunhofer Uygulamalı Polimer Araştırma Enstitüsü’nden (IAP) bir ekip, polilaktit (PLA) biyoplastiğe dayalı esnek ve geri dönüştürülebilir bir plastik film malzemesi geliştirdi. Çabaları, araştırmacılara 2024 Joseph von Fraunhofer Ödülü’nü kazandırdı.

PLA biyobazlı, biyolojik olarak parçalanabilir ve geri dönüştürülebilir bir malzemedir. Ancak, sertliği nedeniyle esnek tek kullanımlık ambalajlar için uygun değildir. Dr. Antje Lieske ve ekibi, polieterleri doğrudan polimer zincirine bağlayarak PLA’yı esnek hale getirdi. Bu sayede plastikleştirici moleküllerin malzemeden dışarı göç etmesi önlendi.

Sonuç olarak, %80 oranında biyobazlı, esnek bir PLA malzemesi elde edildi. Bu malzeme, ticari olarak temin edilebilen ham maddelerden maliyet açısından verimli bir şekilde üretilebilir ve geleneksel işleme ekipmanı kullanılarak plastik filmlere dönüştürülebilir. Polymer-Group, bu malzemeyi ticarileştirdi ve yılda 2000 ton yeni biyoplastik üreten bir tesis kurdu.

Yeni biyoplastik sınıfı, plastik ambalaj malzemelerini daha sürdürülebilir hale getirecek ve otomotiv, tekstil endüstrisi gibi yeni kullanım alanlarına girebilecektir.

Bu Yazıyı paylaş
Shareable URL
Önceki yazı

Türkiye Metal Sanayi İhracat Endeksi Zirveye Fırladı!

Sonraki Yazı

Plastik Sektörünün Öncü Fuarı: Plast Eurasia 2024

Diğer yazılar