Yeni Teşvik Sisteminde Makine Alımları

Bu kapsamda, makine alımlarına yönelik hibe desteği sağlanırken, yatırım teşviklerindeki vergi avantajlarının ise kademeli olarak azaltılması öngörülüyor.

Bölgesel teşviklerin ağırlığının artırılacağı yeni sistemde, uzun süredir gündemde olmayan hibe destekleri tekrar yatırım teşvik mevzuatına dahil edilecek.

Hibe Desteklerinde Üst Sınır Belirlenecek

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fatih Kacır, geçtiğimiz hafta İstanbul’da katıldığı bir toplantıda yeni teşvik sistemine ilişkin ipuçları vermişti. Bakan Kacır, teşviklerin daha ayrıştırıcı hale geleceğini vurgularken, uzun yıllardır uygulanmayan özkaynak teşviklerinin yeniden devreye alınacağını açıklamıştı. Yeni sistemde, makine alımları için sağlanacak hibe desteklerinde üst sınır belirlenerek yatırımın niteliğine göre teşvik miktarı tespit edilecek.

Suistimallerin önlenmesi amacıyla, yatırımla orantılı değil, sabit tutarlı hibe sistemi getirilecek. Böylece yatırımcı, makine alımına ilişkin ibraz ettiği faturaya bağlı olarak daha yüksek destek almak için fatura tutarını şişirme yoluna gidemeyecek.

Vergi Destekleri Kademeli Olarak Azaltılacak

Hazine ve Maliye Bakanlığı, teşvik sisteminin en önemli unsurlarından biri olan vergi avantajlarını yeniden gözden geçiriyor. Mevcut sistemde, yatırımın yapıldığı bölgeye ve sektörüne bağlı olarak çeşitli vergi teşvikleri uygulanıyordu. Aynı zamanda, teşvik belgesine sahip yatırımcı şirketlerin faaliyette olan diğer şirketleri için de vergi indirimi sağlanabiliyordu. Yeni dönemde ise hibe destekleri artırılırken, vergi teşviklerinin kapsamının daraltılması ve sağlanan oranların düşürülmesi bekleniyor.

2025’te 420 Milyar Liralık Vergiden Feragat Edilecek

2025 yılı için öngörülen toplam vergi harcaması 2 trilyon 454 milyar lira olarak hesaplanıyor. Bunun içerisinde gelir vergisinden 1 trilyon 144 milyar lira, kurumlar vergisinden 607 milyar lira, KDV’den 392 milyar lira, ÖTV’den 122 milyar lira ve diğer muafiyetlerden 186 milyar liralık vazgeçilen vergi yer alıyor.

2023 yılında ise toplam 1 trilyon 729 milyar liralık vergi harcaması gerçekleşmişti. Aynı yıl kurumlar vergisi kapsamında sağlanan teşviklerin toplamı 423 milyar lira seviyesinde olurken, bunun 134 milyar liralık kısmını indirimli kurumlar vergisi desteği oluşturdu. İş dünyasına yönelik sağlanan vergi teşviklerinin ise 2023’te 400 milyar, 2024’te ise 420 milyar lira olduğu belirtiliyor.

Teşvik Süreçleri Hızlandırılacak

Yeni teşvik düzenlemeleri kapsamında, mevcut sistemin yavaş işleyen yönlerine de çözüm üretilmesi hedefleniyor. Yatırımcıların teşvik süreçlerinin uzun sürdüğüne yönelik şikayetleri dikkate alınarak, teşvik belgelerinin onay ve işlem süreçlerinin hızlandırılması planlanıyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fatih Kacır’ın, teşvik sisteminin daha etkin hale getirilmesi için çalışmalar yapılması talimatı verdiği ve özellikle nokta atışı teşviklerin ön plana çıkmasını istediği belirtiliyor.

Önceki yazı

Gaziantep için Yeşil OSB inşa Edilecek

Sonraki Yazı

Erdemir, Dünya Çelik Sektörünü Ağırladı

Diğer yazılar