Gemlik Ticaret ve Sanayi Odası (GTSO) Başkanı Hasan Hamaloğlu, Avrupa Yeşil Mutabakatı’na uygun olarak inşa edilecek Yeşil Gıda Organize Sanayi Bölgesi’nin (OSB), sürdürülebilir üretimi teşvik etme ve Türkiye ekonomisine önemli katkılar sağlama hedefiyle projelendirildiğini açıkladı. Hamaloğlu, OSB için sanayicilerden yoğun bir talep aldıklarını belirterek, inşa sürecinin 2,5 yıl içinde başlayacağını duyurdu.
Hamaloğlu, Yeşil Gıda Organize Sanayi Bölgesi (OSB) planlama sürecinin devlet desteğiyle devam ettiğini belirterek, inşa sürecinin 2 ila 2,5 yıl içinde başlayacağını duyurdu. Hamaloğlu, projede 100 ile 150 işletmenin yer alacağını ve yaklaşık 8 bin kişiye istihdam sağlanacağını söyledi. Ayrıca iş gücünün yüzde 70’inin kadınlardan oluşacağını ifade etti. Projenin toplam yatırım tutarının 1,5 milyar dolar olduğunu aktaran Hamaloğlu, Avrupa Birliği ve Dünya Bankası’nın Türkiye’deki yeşil sanayi projelerine 2025 yılı için 950 milyon euro hibe ayıracağını ve bu hibelerden yararlanmayı planladıklarını vurguladı.
Gemlik Yeşil Gıda OSB’nin yalnızca ilçe ve Bursa ile sınırlı kalmayıp, Türkiye genelinde örnek teşkil edecek bir model olacağını belirten Hamaloğlu, proje tamamlandığında Tarım OSB projesinin de hayata geçirileceğini söyledi. Tarım OSB ile gıda sanayicilerine güçlü bir tedarik zinciri oluşturmayı hedeflediklerini ifade eden Hamaloğlu, çiftçilerin üretimini artırarak işlenen tarım ürünlerini katma değeri yüksek gıda ürünlerine dönüştüreceklerini belirtti. Bu sayede hem çiftçilerin hem de sanayicilerin desteklenerek Türkiye ekonomisine büyük katkı sağlanacağını dile getirdi.
Hamaloğlu, projenin çevresel sürdürülebilirliğe de katkı sağlayacağını belirterek, doğalgaz ve mazot gibi fosil yakıtların yerine tamamen yenilenebilir enerjiyle desteklenen bir sanayi bölgesi kuracaklarını ve bu sayede Avrupa Yeşil Mutabakatı’na tam uyum sağlayacaklarını açıkladı. Hem çevreyi koruyacaklarını hem de sanayicilere uluslararası pazarlarda rekabet avantajı sunacaklarını vurguladı.
Sanayi, Avrupa Yeşil Mutabakatı’na Uyum Sağlayacak
Hamaloğlu, Gemlik, Bursa ve diğer şehirlerdeki gıda sanayicilerinden talepler almaya başladıklarını belirtti. Gelen taleplerin üç ana kategoriye ayrıldığını kaydeden Hamaloğlu, “Gemlik ve Bursa’dan gelen talepler, şehir dışı talepler ve yurtdışından gelen talepler olarak değerlendirme yapıyoruz. Bu taleplerin takibi için derneğimizi ve dernek bünyesinde bir iktisadi işletme kurduk. Satış vaatli ön sözleşme yöntemiyle tahsis sürecine başladık” dedi.
Gıda OSB’ye siyasi partiler ve sanayicilerin tam destek verdiğine dikkat çeken Hamaloğlu, projenin en önemli kriterlerinden birinin Avrupa Yeşil Mutabakatı’na uyum sağlamak olduğunu ifade etti. Avrupa Birliği’nin fosil yakıt kullanımıyla ilgili aldığı sıkı tedbirlere değinen Hamaloğlu, “AB, fosil yakıtlarla üretim yapan firmalara ek ihracat vergileri getireceğini açıkladı. Ancak yenilenebilir enerjiyle üretim yapan firmalar teşvik edilecek. Biz de OSB’mizi bu vizyonla kurarak, sanayicilerimizin dünya pazarındaki rekabet gücünü artırmayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu.
Gıda OSB’nin enerji ihtiyacını büyük ölçüde güneş, rüzgar ve jeotermal gibi yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılamayı planladıklarını belirten Hamaloğlu, “İşletmelerin en büyük gideri enerji maliyetleri. Ancak biz sanayicilerimize kendi enerjisini üreten bir sistem sunarak bu maliyetleri minimuma indirmeyi hedefliyoruz” dedi.